Obchytané rožky môžu spôsobiť hnačku

Medzi rožkami či buchtami číhajú na ľudí črevné baktérie. Hlavný hygienik SR Ivan Rovný preto prísnejšie zaobchádzanie s pečivom víta.

06.03.2010 09:21
Raši, Rovný Foto:
Hlavný hygienik SR Ivan Rovný
debata

Aké baktérie striehnu na nebalenom pečive, ktoré môžu ľudia obchytať, a aké choroby spôsobujú?

Napríklad Salmonela enteritidis, ktorá spôsobuje salmonelózu, zlatý stafylokok, streptokoky skupiny A, ako aj ostatné črevné baktérie, ktoré vedú k hnačkovitým ochoreniam.

Aj keď je jeden „znečistený“ rožok hodený späť do koša s pečivom, môžu sa z neho nákaza preniesť na okolité rožky?

Áno. Pri nesprávnej nehygienickej manipulácii s pečivom môže dôjsť k takzvanej sekundárnej mikrobiálnej kontaminácii jednak pečiva, s ktorým bolo manipulované, a jednak medzi kusmi pečiva navzájom. Ku kontaminácii dochádza okamžite.

Sú podobné hygienické predpisy o nebalenom pečive uzákonené aj v iných európskych krajinách?

V Európskej únii je základnou legislatívou v oblasti hygieny potravín európske nariadenie o hygiene potravín. Okrem toho môžu členské štáty prijať špecifickú legislatívu, ktorá určité oblasti hygieny rieši podrobnejšie. Podľa našich informácií prísnejšie hygienické zásady o pečive boli uzákonené napríklad v Belgickom kráľovstve.

debata chyba