Ceny nehnuteľností rástli

Národná banka Slovenska zverejnila údaje cien nehnuteľností na bývanie za 2Q19. Priemerné ceny nehnuteľností na Slovensku stúpli v apríli až júni tohto roka o 6,4 % medziročne, čo predstavuje zmiernenie tempa oproti predchádzajúcemu kvartálu (7,5 %).

14.08.2019 10:00
stavebné sporenie, bývanie, byty, hypotéka,... Foto:
Ilustračné foto
debata
V medzikvartálnom porovnaní sa priemerná cena nehnuteľností na bývanie zvýšila o 1,1 %. Priemerná cena nehnuteľností na Slovensku dosiahla v druhom štvrťroku úroveň 1556 EUR/m2, o EUR 17 viac ako v predchádzajúcom štvrťroku. Medzikvartálny rast bol zaznamenaný vo všetkých krajoch okrem Nitrianskeho (-2,9 % q/q) a Košického kraja (-1,8 % q/q). Najvýraznejšie sa oproti 1Q19 zvýšili ceny v Trenčianskom (5,9 % q/q) a Banskobystrickom kraji (4,3 % q/q).

Dvojciferné medziročné tempo rastu bolo zaznamenané v Trnavskom, Trenčianskom, Žilinskom a Prešovskom kraji. Trenčiansky kraj dokonca videl medziročný rast cien bývania o 24,1 % r/r. Jedine v Košickom kraji ceny nehnuteľností medziročne klesli (o 5,8 % r/r). Na medzikvartálnom aj medziročnom raste sa podieľali ceny bytov aj domov, aj keď oboje rástli pomalším tempom ako predtým. Ceny bytov v 2Q19 zmiernili tempo rastu na 7,6 % r/r (1,1 % medzikvartálne) a ceny domov taktiež zvoľnili tempo rastu na 3,6 % medziročne (1,4 % q/q medzikvartálne).

Ceny nehnuteľností po kríze šesť rokov za sebou klesali (2009–14) a až v roku 2015 prišlo k miernemu rastu cien nehnuteľností. Súčasná cena bývania už mierne prekonala vrchol z roku 2008 a momentálne sa nachádza 0,5 % nad ním. Priemerná cena bytov už svoj predkrízový vrchol prekonala o 14 %, zatiaľ čo ceny domov sú stále 7 % pod vrcholom z roku 2008. Je však potrebné zdôrazniť rázny nárast disponibilného príjmu v porovnaní s rokom 2008, ktorý priaznivo vplýva na lepšiu dostupnosť bývania.

Rast cien nehnuteľností súvisí s vysokým dopytom po bývaní, je dôsledkom rastu príjmov obyvateľstva ako aj stále dobrou dostupnosťou úverov. Medziročný nárast cien v Nitrianskom kraji súvisí aj s príchodom novej automobilky do regiónu. Ekonomická situácia na Slovensku ostáva aj naďalej priaznivá, pričom vývoj na trhu práce prispieva k zvyšovaniu disponibilných príjmov domácností. Menovú politiku ECB čaká v septembri ďalšie uvoľnenie, no rast úverovania a aj cien bývania budú brzdiť opatrenia Národnej banky (ako je už vidieť aj na existujúcich údajoch). Celkovo tento rok môžeme očakávať pokračovanie rastu cien bývania, ale miernejším tempom.

Zdroj: Katarína Muchová, SLSP

debata chyba
Viac na túto tému: #byty #ceny nehnuteľností #ceny bytov