Ako sa naučiť šetriť? Prečítajte si pár tipov ako na to

Ušetrené peniaze dokážu život zjednodušiť. Poskytnú finančnú slobodu aj v neočakávaných situáciách, ale vďaka šetreniu sa naučíte pristupovať k svojich financiám zodpovedne.

10.08.2019 09:00
sporenie, financie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aké sú najúčinnejšie šetriace metódy, ktoré vám pomôžu dosiahnuť finančnú nezávislosť?

Metóda prísneho stráženia rozpočtu

Táto metóda je základom a mali by ste ňou začať predtým, ako sa pustíte do ďalších. Jej podstatou je dôkladné sledovanie výdavkov vzhľadom k príjmom.

Skúste si mesiac poctivo zaznamenávať všetky výdavky do kategórií, ktoré si určíte (potraviny, drogéria, oblečenie, bývanie, auto, atď.).

Keď budete mať na konci mesiaca zvizualizované, ako ste míňali svoje peniaze, budete si vedieť lepšie pripraviť rozpočet na ďalšie obdobie a zároveň budete vidieť, na akých položkách si môžete dovoliť ušetriť.

Prasiatková metóda

Ak ste si ako deti odkladali drobné do prasiatka, môžete tento zvyk oprášiť aj v dospelosti, najmä pokiaľ vám nevyhovuje naraz si odkladať väčšie sumy. Po malých dávkach si totiž neuvedomíte, ako každý mesiac ušetríte.

Prasiatkovú metódu môžete využiť aj v prípade, ak platíte skôr kartou než hotovosťou. Ak má banka, v ktorej máte otvorený účet, vlastnú aplikáciu, overte si, či ponúka aj možnosti mikrosporenia. V niektorej nájdete možnosť nechať si zaokrúhľovať platby kartou nahor a rozdiel posielať na sporiaci účet, v inej si zas môžete nechať na sporenie posielať určité percento z každej platby kartou.

Metóda “Najprv zaplatím sebe”

Podstatou tejto metódy je odložiť si peniaze na šetrenie hneď, ako vám príde výplata. Mnohí ľudia totiž zvyknú čakať do konca mesiaca na to, či im nejaké peniaze ostanú a až tie si pošlú na sporiaci účet.

Otočiť tento zvyk má veľký psychologický efekt. Keď si najprv časť peňazí odložíte a zaplatíte všetky nutné účty, obnos peňazí, ktorý vám ostane, bude nižší a teda vás to nebude lákať utrácať (každý z nás pozná ten pocit, keď príde výplata a my sa na chvíľu cítime bohatí). Výška peňazí, ktoré si okamžite pošlete na sporenie, vôbec nemusí byť závratná – nastavte si ju podľa toho, koľko si môžete dovoliť.

Metóda snehovej gule

Ak máte nejaké dlhy, skúste na ich rýchlejšie splatenie využiť metódu snehovej gule. Jej hlavnou ideou je čo najrýchlejšie splatiť menšie dlhy, aby ste sa mohli sústrediť na tie väčšie.

Metóda šetrenia dostala názov snehovej gule práve pre postupné nabaľovanie splatených úverov, až po dosiahnutie života bez dlhov.

Aby ste túto metódu aplikovali správne, je nutné, aby ste boli dôslední. Vždy, keď sa zbavíte jedného dlhu, by ste mali všetky peniaze, ktoré ste vynakladali na jeho splácanie, presunúť do rýchlejšieho splatenia ďalšieho úveru, ktorý ešte máte.

10 % alebo Pravidlo 50/20/30

Najmenej, čo môžete spraviť, je osvojiť si základný princíp šetrenia – 10 % z čistého príjmu by ste si v ideálnom prípade mali odložiť alebo investovať. Ak máte chuť na o trochu zložitejší vzorec, zaujímavejšie bude pre vás pravidlo 50/20/30, v ktorom sa takisto skrýva percentuálne rozloženie príjmu:

50 % by malo ísť na nevyhnutné výdavky ako bývanie, strava, energie, oblečenie, cestovné, benzín, drogéria, atď.,

20 % by ste mali investovať,

30 % je na vaše koníčky, voľný čas či iné radosti.

Mesiac bez výdavkov

Názov tejto metódy môže byť trochu zavádzajúci, ale hneď všetko uvedieme na pravú mieru. Samozrejme, že nikto od vás nežiada, aby ste jeden mesiac neplatili účty za vodu, elektrinu alebo aby ste mesiac nejedli.

Mesiac bez výdavkov vás však zaväzuje k tomu, aby ste neminuli peniaze na nič iné okrem nevyhnutností ako bývanie a strava. Jednoducho si počas mesiaca nekúpite zmrzlinu, nepôjdete do kina, vzdáte sa posedenia pri pive alebo si nekúpite ďalší pár topánok. Pre niekoho to môže byť veľký záväzok, a pre iného zas úplne bežný mesiac.

Obálková metóda

Obálková metóda je crém de la crém medzi pravidlami o šetrení. Zaväzuje vás totiž dôkladne si naplánovať rozpočet a fyzicky si vytvoriť obálky s kategóriami všetkých výdavkov. Do týchto obálok si na začiatku mesiaca vložíte konkrétny obnos hotovosti s tým, že miniete len to a nič viac. Žiadne prečerpanie.

Kategórie obálok môžu byť napríklad nákupy v potravinách, drogéria, benzín, oblečenie, domácnosť, voľný čas alebo vreckové a je na vás, aký rozpočet si pre jednotlivé obálky zvolíte.

Výhodou tejto metódy je, že reálne vidíte, koľko peňazí vám na jednotlivú kategóriu ostáva a nebudete tak náchylní k spontánnym alebo neuváženým nákupom. Povolené je presúvať si peniaze naprieč obálkami, no vylúčené je dopĺňať ich buď novými peniazmi alebo podvádzať platbami kartou. Všetko, čo vám na konci mesiaca zostane, presuňte na sporenie.

Dobrovoľná skromnosť

Spôsobov šetrenia existuje ešte oveľa viac a možno máte svoje fígle. Niekomu napríklad funguje platiť len hotovosťou, aby ho tak zmenšujúca sa kôpka peňazí motivovala brzdiť v utrácaní. Inému zas vyhovuje si namiesto stravovania v reštauráciách nosiť si do práce vlastný obed.

Každá z metód má však jedno spoločné – mala by v nás vypestovať dobrovoľnú skromnosť. Dne je totiž ľahké podľahnúť tomu, že je všetko dostupné a čokoľvek môžeme okamžite vlastniť. V skutočnosti však nepotrebujeme všetko to, čo chceme a keď to prestaneme nakupovať, pocíti to peňaženka, ale aj planéta.

Prečo je vôbec dobré šetriť?

Na to, prečo je dobré mať bokom extra peniaze a pravidelne sa starať o ich zveľaďovanie, existuje množstvo rozumných argumentov. Tu je pár z nich:

Dôstojnejší dôchodok – aj keď nevieme predvídať budúcnosť, ekonómovia upozorňujú na to, že spoliehať sa len na prvý dôchodkový pilier nemusí byť múdre. Príklad si môžeme zobrať od Holanďanov, ktorí majú najlepší dôchodkový systém na svete. Ten sa skladá z troch pilierov – štátneho (dôchodok zo sociálneho poistenia), korporátneho (dôchodky od správcovských spoločností, kam na dôchodky prispievajú zamestnávatelia) a súkromného (kam si každý šetrí sám). Priemerný dôchodca v Holandsku mesačne dostane približne 1900 eur, pričom dôchodok z prvého piliera predstavuje “len” 700 eur.

Financie pre prípad neočakávaných výdavkov – ak sa vám pokazí práčka alebo dostanete výpoveď, je vždy lepšie (a finančne výhodnejšie) načrieť do úspor ako žiadať o úver.

Kúpa nehnuteľnosti – 100 % hypotéky sú dnes raritou. Na dofinancovanie 10 až 30 % z ceny nehnuteľnosti dnes síce máte možnosť zobrať si spotrebný úver, no nie je lepšie dopredu ušetriť, než splácať dva úvery naraz spolu s úrokmi?

Rýchlejšie splatenie úverov – ak máte úvery, s ušetrenými peniazmi ich môžete rýchlejšie splatiť a ušetriť na poplatkoch za úroky.

Finančná gramotnosť – vysoká úroveň finančnej gramotnosti sa rovná nízkej šanci, že budete ohrození chudobou. Keď dokážete s peniazmi správne narábať, je veľká pravdepodobnosť, že v živote nezažijete exekúcie alebo iné finančné ťažkosti. Pravidelné šetrenie je jednou z metód, ako si finančnú gramotnosť osvojiť a ako sa úspešne vyhnúť zbytočným pôžičkám.

Zdroj: platy.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #šetrenie #financie #sporenie