Prečo sa neoplatí kúpu bytu podceňovať?

Veľa Slovákov v súčasnosti rieši svoje bývanie. Často stoja pred dilemou - kúpiť si nový alebo starší byt? Odborníci radia: situáciu netreba podceňovať ani v jednom prípade. A okrem toho treba pri kúpe bytu myslieť - ideálne v predstihu - aj na jeho financovanie.

13.06.2019 07:00
hypotéka, byt, nehnuteľnosť, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto.
debata
Odborníci radia: situáciu netreba podceňovať ani v jednom prípade. A okrem toho treba pri kúpe bytu myslieť – ideálne v predstihu – aj na jeho financovanie.

Pri výbere nehnuteľnosti je v prvom rade potrebné rozhodnúť sa, či sa bude kupovať byt, ktorý je v osobnom vlastníctve majiteľa alebo byt od developerskej spoločnosti. V druhom prípade je dobré preveriť si silu a referencie developera. Tie môžu veľa napovedať o tom, či stavbu developer naozaj dokončí. „Okrem referencií by mal záujemca o byt zbystriť pozornosť už pri nastavení splátkového kalendára,“ hovorí Daniela Danihel Rážová, šéfka Asociácie realitných maklérov SR.

Dnes je väčšina developerov ochotných poskytnúť splátkový kalendár 20/80 alebo 15/85. V takom prípade je pomerne veľký predpoklad, že developer má dostatok finančných zdrojov a nepotrebuje peniaze kupujúceho na dokončenie stavby. „Ak sa s kupujúcim dohodne napríklad až na päť splátok, hrozí tu riziko, že stavbu nedokončí,“ objasňuje Rážová.

Čím starší dom, tým väčšie náklady

Pri starších bytoch sa môžu náklady na bývanie zvyšovať, pretože opravovať paneláky, často meniť rozvody, nie je jednoduchá záležitosť. Čo sa týka odležaných vád, ako je napríklad praskanie stien, tie je možné vidieť najskôr po troch rokoch.

Je prirodzené, že materiál, z ktorého je bytový dom postavený, pracuje. Steny praskajú aj vekom. Často stačí len „zasieťkovať“ stenu. „ V každom prípade je dobré porozprávať sa so susedmi alebo so správcom. Ak si chce byť záujemca istý stavom múrov na sto percent, treba osloviť odborníka – revízneho technika alebo statika,“ hovorí Daniela Danihel Rážová. Novostavby už majú nové normy a iné požiadavky na energetickú náročnosť. Bývanie v novostavbe preto klienta vyjde väčšinou menej.

Nepodceňujte lokalitu a okolie

Mnohí ľudia chcú po kúpe bytu zostať bývať v danej lokalite, ku ktorej si vytvárajú vzťah. Lokalita je preto pri výbere dôležitým faktorom. „Ak klient zvažuje lokalitu, ktorú nepozná, mal by si nájsť čas na to, aby si čo najlepšie pozrel okolie, kde chce bývať,“ radí Rážová. To, akých bude mať susedov, napovie aj stav domu a spoločných priestorov.

Ak je okolie zanedbané, v takom prípade pravdepodobne obyvatelia nebudú mať záujem financovať úpravy a ťažko sa takáto zmena bude u nich presadzovať. Staré byty sa tiež často spájajú s nevýhodou štruktúry susedov, ktorá nemusí byť vždy rovnocenná. V novostavbe je väčší predpoklad, že sociálna štruktúra bude podobná.

Aby sme predišli problémom s financovaním

Skôr než čokoľvek podpíšeme, je dobré vypočuť si názor znalca. Môže sa totiž stať, že nehnuteľnosť bude trhovo vysoko, ale znalecký posudok „nepustí.“ Banka potom nemusí poskytnúť dostatok prostriedkov. Navyše časy, keď sme odchádzali z banky so 100 percentným financovaním nehnuteľnosti, sú tiež už minulosťou. V súčasnosti je potrebných minimálne 10 až 20 percent vlastných zdrojov na dofinancovanie nehnuteľnosti.

„Slováci si preto stále viac uvedomujú dôležitosť či dokonca nevyhnutnosť sporenia,“ hovorí Radovan Slobodník z Prvej stavebnej sporiteľne. „ Podľa našich zdrojov mnohí z tých, ktorí sporiť prestali, by sa k nemu zase radi vrátili.“ Dokazujú to aj prvé tri mesiace tohto roka, počas ktorých Prvá stavebná sporiteľňa uzatvorila o 11 percent viac nových zmlúv ako v rovnakom období predošlého roka. Ideálne je, keď na bývanie začnú svojim deťom sporiť už rodičia.

„Sporenie pre deti je v systéme stavebného sporenia špecifickým produktom, je spojený so štátnou prémiou. Ak rodičia sporia dieťaťu od jeho narodenia, po dovŕšení dospelosti je pre mladého človeka oveľa jednoduchšie získať vlastné bývanie,“ konštatuje Radovan Slobodník. Sporiť však netreba iba na nové bývanie, každý byt bude potrebovať po čase rekonštrukciu. „Pomerne veľké percento slovenskej populácie investuje práve do rekonštrukcií, celkovo je to aj 1,4 milióna ľudí. Preto by sa malo sporenie stať pre ľudí celoživotnou filozofiou,“ dopĺňa Slobodník.

Rada na záver Ceny nehnuteľností dosahujú v súčasnosti v niektorých prípadoch doslova “horibilné” sumy. Preto si mnohí kladú otázku – je dobré s kúpou nehnuteľnosti počkať? Odborníci predpokladajú, že tento rok sa situácia s cenami zásadne meniť nebude. Nad ďalším rokom visí otáznik, trh sa síce spomaľuje, ale ceny sa nemenia. Pokiaľ ponuka bytov na trhu výrazne nenarastie, ich ceny klesať nebudú.

debata chyba