Investori sa minimálne rok nemusia obávať krízy

V časoch nízkych úrokových sadzieb dokážu práve investície v podielových fondoch bez problémov poraziť rast cien. Posledné roky sa darilo hlavne akciám, ktoré profitovali z prebiehajúceho tlačenia peňazí a vklady ľudí dokázali zhodnotiť aj o viac ako 10 % za rok. Studená sprcha prišla koncom minulého roka, keď obavy z možného návratu krízy priniesli svetovým finančným burzám vysoké straty. Lenže recesia nakoniec neprišla a po upokojení situácie tohtoročný rast cien akcií už vymazal všetky minuloročné straty.

29.04.2019 08:00
Video

„Bezprostredne nevidíme dôvod na príchod recesie. Čo je to bezprostredne? Naše ekonomické modely vedia indikovať krízu šesť až 18 mesiacov dopredu a v tomto časovom horizonte momentálne nepočítame s jej príchodom,“ povedal Matej Varga, vedúci úseku riadenia investícií štandardných a špeciálnych podielových fondov v Prvej penzijnej. Podľa jeho názoru ceny akcií budú aj v tomto roku rásť kvôli uvoľnenej menovej politike centrálnych bánk a predpokladanému skončeniu obchodnej vojny medzi USA a Čínou.

„Napriek tomu, ak by som mal k dispozícii veľkú časť peňazí, bol by som opatrný pri investovaní do akcií. Ich rast totiž môžu ohroziť slabšie hospodárske výsledky podnikov, ako aj nečakané vyostrenie obchodných sporov USA a Číny,“ dodal Varga. Pre ľudí uvažujúcich v tejto dobe o investovaní väčšej sumy peňazí je bezpečnejšie rozhodnúť sa pre dlhopisové alebo realitné fondy. Tie v dnešných časoch ponúkajú výnos pohybujúci sa okolo 3 % za rok. Ak chcete investovať výhodnejšie, urobte tak do konca mája. V Prvej penzijnej totiž máte možnosť investovať bez vstupných poplatkov.

Akcie sú dnes výhodné hlavne pre ľudí uvažujúcich o pravidelnom investovaní menšej sumy, napríklad 50 eur za mesiac. „Jedine pri pravidelnom investovaní trafíte ceny v blízkosti trhového dna, a následne dobre zarobíte na budúcom raste akcií,“ dodal Varga. Po kríze aj na Slovensku niektoré fondy niekoľko rokov po sebe bez problémov peniaze ľudí zhodnotili o desať až 20 percent za rok. „Zároveň naše fondy sú aktívne riadené a v prípade indikovania krízy sa z akcií stiahneme. Naši klienti vďaka tomu neutrpia také vysoké straty. Od konkurencie sa odlišujeme aj tým, že vďaka shortovaniu máme možnosť zarobiť aj na páde finančných trhov,“ priblížil Varga.

Shortovanie je v podstate dopredu uzatvorená dohoda – termínovaný obchod. Tento systém obchodovania funguje tak, že napríklad mlynár potrebuje na výrobu pečiva dostatok múky, a tak si od obchodníka dopredu objedná dostatok pšenice. Zmluvne dohodnutá cena bude 2,75 eura za tonu a obchodník potrebné množstvo musí dodať 1. septembra 2019. Obchodník samotnú pšenicu kúpi až tesne pred jej dodaním, a ak ju kúpi lacnejšie, zarobí na poklese ceny pšenice. Na rovnakom princípe funguje aj shortovanie akcií na finančných trhoch.

Úvahy o možnom návrate krízy sa zintenzívnili koncom minulého roka po výraznom prepade akciových trhov. V tom čase tiež vrcholila obchodná vojna medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou. Lenže napätie medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta nakoniec poľavilo a momentálne trh počíta s uzatvorením novej obchodnej dohody.

„Investori svoj názor na príchod krízy prehodnotili po tom, čo americká centrálna banka FED skončila so zvyšovaním úrokových sadzieb a na súčasnej úrovni ich nechá minimálne do konca roka,“ uviedol Varga. V USA úroky naposledy rástli koncom minulého roka a odvtedy sú v pásme 2,25 % až 2,5 % Európska centrálna banka skončila s tlačením peňazí v decembri 2018 a už v lete tohto roku plánovala spustiť zvyšovanie úrokov. Nakoniec práve pre hrozbu návratu recesie cúvol aj európsky regulátor finančného trhu a nulové úroky ostanú minimálne do konca roka. Predstavitelia japonskej centrálnej banky dokonca ako jediní načrtli možnosť znižovania úrokov. Práve opätovné uvoľnenie menovej politiky zahnalo hrozbu návratu krízy a od začiatku tohto roka akciové indexy svetových búrz opäť rastú.

Článok vznikol v spolupráci s Prvou penzijnou.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #peniaze #sporenie #investovanie #finančné trhy #Prvá Penzijná