Banky znovu zvyšujú ceny

Tradične na prelome rokov viaceré banky zvyknú meniť svoje cenníky. Tentoraz sa zamerali na zdražovanie hotovostných služieb. Klienti si tak priplatia predovšetkým za výbery v pobočke či vklady hotovosti.

05.02.2019 06:00
žena, peniaze, práca, eurá Foto:
Viaceré banky zmenili svoje cenníky. Tentoraz sa zamerali na zdražovanie hotovostných služieb. Klienti si tak priplatia predovšetkým za výbery v pobočke či vklady hotovosti.
debata (1)

Pre banky sú takéto hotovostné operácie najdrahšie, preto sa snažia klientov zvyšovaním cien motivovať k tomu, aby fungovali najmä bezhotovostne. To znamená, aby čo najviac účtov platili prevodmi či trvalými príkazmi a v obchodoch aby pri platení namiesto hotovosti vyberali z peňaženky kartu.

Kým s narábaním s hotovosťou majú banky čoraz vyššie náklady, naopak, ak klient využíva svoju platobnú kartu, banka na tom zarába. Obchodníci musia odvádzať bankám isté percento z každej uskutočnenej transakcie. A keďže sa tento poplatok v posledných rokoch znížil, banky sa snažia, aby klienti platili kartou čo najviac.

Pre ľudí, ktorí sú zvyknutí využívať hotovosť a nechcú od toho ustúpiť, sa môže oplatiť otvoriť si legislatívny účet. Ak niekto zarába menej ako 1,3-násobok minimálnej mzdy, čo je 572 eur, banka mu ho musí viesť zadarmo. V prípade, že niekto zarába viac, má nárok na účet za tri eurá mesačne. Oba tieto účty obsahujú neobmedzený počet výberov a vkladov hotovosti v pobočke.

Podľa bánk je o tieto legislatívne účty len minimálny záujem, keďže klasické balíky služieb sú oveľa širšie. Navyše viaceré banky ponúkajú vernostný systém, vďaka ktorému je možné získať základný balík služieb, ktorý často stojí viac ako päť eur mesačne, úplne zadarmo alebo aspoň s polovičnou zľavou.

Podmienky na získanie tejto zľavy sa výrazne líšia. Kým v niektorých bankách stačí, ak klientovi príde na účet mesačne stanovená suma, inde musí platiť kartou, využívať trvalé príkazy, inkasá či sporenie. Niektoré banky zase požadujú, aby klient, ktorý chce zľavu, využíval aj ďalšie služby banky. Viaceré banky núkajú bezplatné účty aj bonitným klientom, ktorí majú v banke uloženú vyššiu sumu peňazí.

Kto chce zmeniť svoju banku, nemal by pozerať len na základnú cenu za účet. Maroš Ovčarik z portálu Finančný kompas, ktorý porovnáva produkty bánk, tvrdí, že pri výbere účtu „je najdôležitejšie zloženie účtu, počet bankomatov, služby elektronického bankovníctva, vzdialenosť najbližšej pobočky, ak plánujeme chodiť aj do pobočky. Prípadne ak človek spláca úver v banke, je lepšie mať v tejto banke aj bežný účet.“

V prípade, že niekto platí za účet mesačne viac ako 5 eur a nekvalifikuje sa na žiadnu zľavu, vie podľa Ovčarika nájsť na trhu nájsť lacnejšiu alternatívu. Aj keď je úspora len niekoľko eur mesačne, aj tak sa podľa neho oplatí poobzerať sa po lacnejšom účte. „Dôležité je nepozerať sa na úsporu ako na jednomesačnú úsporu. Účty si ľudia vyberajú na roky,“ dodal Ovčarik. Úspora sa v takom prípade znásobí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #bankové poplatky