Centy alebo stovky eur? Bežný účet alebo termínovaný vklad?

Na bežnom účte sa nedá za desať rokov nasporiť ani dve eurá. Termínované vklady dokážu priniesť aj 200-násobne vyššie výnosy. V čase rastu ekonomiky sa preto netreba obávať peniaze na istú dobu zaviazať.

04.02.2019 08:00
dôchodca, dôchodok, penzia, dôchodcovia, účet,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
Správanie ľudí je niekedy naozaj čudné. Napríklad na bežných účtoch majú uložených viac peňazí než na termínovaných vkladoch, vyplýva z dát Poštovej banky. Kým na bežných účtoch majú viac ako miliardu eur na viazaných termínovaných vkladoch si sporia len 400 miliónov eur. „Mnohí si stále neuvedomujú, že na bežných účtoch ich peniaze nezarábajú.

Na druhej strane sa termínovaných vkladov boja, pretože financie nemôžu použiť v čase núdze,“ vysvetľuje Lýdia Žáčková z Poštovej banky. Samozrejme, každý má inú predstavu o tom, akú sumu chce mať na bežnom účte stále k dispozícii. No práve výnosy z uložených peňazí z čias prebytku môžu ľuďom pomôcť preklenúť budúce nedostatky v prípade, že bude ekonomika klesať. „Pozreli sme sa preto, čo si môžu ľudia kúpiť z výnosov, ak držia peniaze na bežnom účte a čo v prípade ak ich nechajú zarábať na termínovanom vklade,“ konštatuje Lýdia Žáčková.

Ak má sporiteľ na bežnom účte uložených dvetisíc eur, v lepšom prípade si za rok zarobí na dva rožky. Jeho výnos je 16 centov. Na bežných účtoch sa totiž úroková sadzba pohybuje tesne okolo nuly. V tomto prípade rátame s úrokom 0,01 percenta roč­ne.

Na termínovanom vklade však môže sporiteľ zarobiť za rok pri dvojpercentnom úroku až 32 eur (suma je očistená o daň z príjmov), čo je 200-násobne viac ako na bežnom účte. Alebo ak počítame výnos v rožkoch, môže si kúpiť až 400 rožkov, čo je zásoba pečiva na celý rok.

Za desať rokov je porovnanie výnosov na bežnom účte a termínovanom vklade ešte markantnejšie. Dvojtisícový vklad totiž svojmu sporiteľovi vynesie iba 1,60 eura, teda toľko, čo minie za 20 rožkov. Rovnaké peniaze však pri termínovanom vklade s dvojpercentným úrokom zarobia až 320 eur a sporiteľ si môže kúpiť až štyritisíc rožkov či investovať napríklad do vybavenia domácnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #účet #sporenie #termínovaný vklad