Aké je investičné pravidlo 
najbohatších ľudí na svete?

Aj bežní ľudia majú záujem investovať, no nevedia do čoho, prípadne im v tom často bráni strach.

20.12.2018 06:00
setrenie, peniaze, kalkulacka Foto:
Úspech v investovaní pritom spočíva v správnom rozložení svojej investície.
debata (4)
Úspech v investovaní pritom spočíva v správnom rozložení svojej investície. Fereo predstavuje súbežné investovanie do štyroch základných tried aktív, čím dochádza k ideálnej diverzifikácii rizika. Pri investovaní touto formou investor investuje do nástrojov s pevným výnosom, do akcií, nehnuteľností a tzv. príležitostí. Fereo nástroje sa delia do 4 základných skupín.

Pevný výnos

Patria sem dlhopisy (štátne alebo korporátne), dlhopisové podielové fondy, termínované vklady a iné vkladové bankové produkty. Investor sa v tomto prípade musí pripraviť na to, že jeho investícia nebude zarábať veľa, ale výnos z nej bude pevný.

„Tieto peniaze slúžia najmä na zachovanie ich hodnoty. Mali by zarobiť minimálne toľko, aby porážali infláciu, teda znehodnocovanie peňazí. Tento nástroj slúži aj ako “brzda” v prípade neočakávanej situácie na finančnom trhu. V prípade potreby hotovosti sú tieto peniaze najdostupnejšie,” vysvetľuje Ondrej Broska, partner spoločnosti TOWER Finance.

Akcie

Je to zložka, ktorá z dlhodobého hľadiska prináša najvyšší výnos. K akciám zaraďujeme priamy nákup akcií, akciové alebo indexové podielové fondy.

„Na základe historických výnosov akcie dlhodobo prinášajú zhodnotenie na úrovni viac ako 7 %. To znamená, že každých 10 rokov vám dokážu zdvojnásobiť váš majetok. Neodporúčam s akciami obchodovať (kúpim – predám), ale zvoliť stratégiu buy and hold, vybrať si správne spoločnosti, ktorých akcie bude klient dlhodobo držať,” vysvetľuje Broska.

Nehnuteľnosti



Ďalším typom investície je investícia do nehnuteľností (bytové a nebytové priestory), prípadne investícia do realitných podielových fondov. Nehnuteľnosti sú vhodným typom na rozloženie investičného rizika, nakoľko z dlhodobého hľadiska poskytujú stabilný výnos.

Nehnuteľnosti nezarobia príliš veľké množstvo peňazí, ale udržiavajú hodnotu majetku. Ondrej Broska ďalej dopĺňa, že „v prvom rade si treba uvedomiť, že nehnuteľnosť, v ktorej človek býva sa nepovažuje za investíciu, pokiaľ ju neprenajíma alebo sa ju nechystá predať. Výhodou nehnuteľnosti je, že poskytuje dva typy príjmu, prenájom a rast hodnoty nehnuteľnosti. V takom prípade, ak nastane kríza a človek svoju nehnuteľnosť prenajíma, je mu v podstate jedno, že cena jeho nehnuteľnosti klesla o 20 % lebo má nájomníka, ktorý mu platí peniaze.” 


Príležitosti


Príležitosti ponúkajú priestor na nadpriemerný výnos. Sú však zároveň najrizikovejšia zložka investovania.

„Do príležitostí sa odporúča investovať na začiatku maximálne 10 % svojho majetku. V konečnom dôsledku môže byť investícia do príležitosti veľmi výnosná, ale môže aj skrachovať,” upozorňuje Ondrej Broska. Medzi najčastejšie využívané príležitosti momentálne patrí investícia do kryptomien či startupov. Ak si raz za mesiac podáte športku, môžete aj váš tiket považovať za príležitosť.

V praxi je veľmi malá pravdepodobnosť, že by začali všetky typy Fereo nástrojov klesať. Ak chce bežný človek investovať, mal by mať vytvorený istý finančný základ. Inými slovami, mať vytvorenú dostatočnú rezervu a pokryté základné životné náklady.

„Je dôležité uvedomiť si, že investovanie nie je len pre bohatých a investovať by mal každý. Ľudia na Slovensku nie sú s problematikou investovnia dostatočne oboznámení, a preto by pri výbere vhodnej investičnej stratégie mali určite využiť radu nezávislého finančného odborníka.” dodal Ondrej Broska.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #peniaze #bohatstvo #termínované vklady #finančný trh #akciové fondy #indexové podielové fondy