Vďaka výkyvom trhov môžete zarobiť

Napriek tomu, že mnohí ľudia sa obávajú výkyvov trhov, môžu vďaka poklesom pri pravidelnom investovaní aj zarobiť. Vďaka poklesom investor za svoje peniaze získa viac podielov a pri nasledujúcom raste zarobí viac, ako keby hodnota podielu rástla rovnomerne.

08.12.2018 06:00
muž, investor, biznis Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Človek, ktorý investuje do podielových fondov, si za svoje peniaze kupuje podiely. Hodnota podielu vo fonde sa vyvíja a investor tak za vloženú sumu získa toľko podielov, koľko zodpovedá aktuálnej hodnote.

Ak niekto napríklad chce mesačne investovať do fondu 100 eur, tak pri hodnote podielu jedno euro získa 100 podielov. Ak nasledujúci mesiac klesne hodnota podielu na 0,90 eura, dostane za svojich sto eur 111 podielov. Keď sa v nasledujúcom mesiaci hodnota podielu znovu zvýši na jedno euro, za sto eur dostane znovu 100 podielov. Bude tak celkovo vlastniť 311 podielov, ktorých hodnota bude 311 eur. Vďaka tomu, že v druhom mesiaci hodnota podielu klesla, bude mať jeho účet vyššiu hodnotu, ako je vložená suma.

Investori by tak v prípade poklesov nemali svoje peniaze vyberať. „Je to vlastnosť trhov, s ktorou treba nielen počítať, ale ju možno aj využiť vo svoj prospech. Stačí ju zohľadniť v dĺžke investičného horizontu a pripraviť sa na to, že počas poklesu treba zachovať chladnú hlavu a investíciu určite nevyberať. Ak ide o pravidelné investovanie, mal by v tej chvíli investor dokonca zvýšiť svoj vklad, aby na budúcom raste trhov zarobil viac,“ radí Marián Búlik z OVB Allfinanz Slovensko.

Ľudia, ktorí investujú pravidelne, môžu predovšetkým v akciových fondoch zarobiť na úrokoch viac, ako tam vložili. Dôležité to je najmä pri investovaní na dôchodok, kde je investičný horizont niekoľko desaťročí. Aj malý rozdiel v zhodnotení predstavuje v takomto prípade veľký rozdiel v celkovej nasporenej sume.

Ak si bude človek pravidelne odkladať 50 eur počas 30 rokov do dlhopisového fondu, kde dosiahne ročné zhodnotenie vo výške dvoch percent, na konci dostane 24 677 eur. Z toho sám vložil 18-tisíc eur a zvyšok predstavuje zhodnotenie. V prípade, že by peniaze vložil do zmiešaného fondu kde by zhodnotenie dosiahlo päť percent ročne, mal by na konci na svojom účte 41 786 eur. A pri investovaní do akciového fondu pri predpokladanom ročnom zhodnotení sedem percent by mu správcovská spoločnosť vyplatila 61 354 eur. Jeho vklad by aj v tomto prípade predstavoval 18-tisíc eur a zvyšok by boli úroky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #investície #peniaze