Kde najlepšie zhodnotíte peniaze?

Termínované vklady v bankách prinášajú sporiteľom v súčasnosti veľmi nízke zhodnotenie. Vo väčšine bánk získajú sporitelia úroky, ktoré sa pohybujú veľmi blízko nule.

06.12.2018 06:00
žena, peniaze, sporenie, prasiatko Foto:
Z porovnania termínovaných vkladov na jeden rok vyplýva, že sporitelia môžu zarobiť maximálne 0,81 percenta.
debata (2)

Z porovnania termínovaných vkladov na jeden rok vyplýva, že sporitelia môžu zarobiť maximálne 0,81 percenta. Len tri banky pritom ponúkajú zhodnotenie vyššie ako 0,3 percenta. Podobné to je aj v prípade vkladov na tri roky. Tu je maximálne zhodnotenie 1,2 percenta. Vo väčšine bánk však klienti nedostanú vyššie zhodnotenie ako 0,25 percenta.

Keďže inflácia je už nad dvomi percentami, znamená to, že ľudia, ktorí vložia peniaze na termínovaný vklad, reálne prerábajú. Keď si svoje peniaze za rok či za tri roky vyberú aj s úrokmi, budú si môcť za nasporenú sumu kúpiť menej tovarov a služieb ako v súčasnosti za svoj vklad bez úrokov.

„Preto by sa mal každý človek zamyslieť, či časť úspor neinvestovať do podielových fondov. Tie ponúkajú reálnu šancu zarobiť viac ako inflácia, aj keď to nie je bez rizika. A práve pri vysvetľovaní rizík dnes mnohé finančné inštitúcie zlyhávajú, a tým pripravujú najmä mladých ľudí o výnos z úspor,“ povedal Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Mnohí ľudia sa totiž obávajú, že ak budú investovať do podielových fondov, môžu prísť o všetky svoje peniaze. Takýto scenár je však nepravdepodobný. Podielové fondy nakupujú za peniaze investorov cenné papiere, napríklad dlhopisy či cenné papiere. Takýto fond by sa mohol dostať na nulu, len ak by sa všetky cenné papiere, ktoré vlastní, stali bezcennými.

Napriek tomu musia všetci, čo investujú do podielových fondov, počítať s výkyvmi. Platí pritom, čím vyšší potenciálny výnos možno dosiahnuť, tým je riziko vyššie. Mnohí ľudia však robia chybu, že na takéto výkyvy nie sú pripravení. Neustále sledujú vývoj svojej investície a keď sa fond prepadne, svoje peniaze so stratou vyberú. Oberú sa tak o možnosť profitovať z možného rastu fondu v budúcnosti.

Spomedzi podielových fondov z dlhodobého hľadiska prinášajú najvyššie výnosy akciové fondy. Pri nich je však potrebné počítať aj s najväčšími výkyvmi. Preto je potrebné tu nechať svoje peniaze minimálne päť až sedem rokov, aby sa minimalizoval vplyv týchto výkyvov na hodnotu investície.

Ľudia, ktorí si chcú sporiť na dôchodok, môžu na investovanie využiť aj dobrovoľné príspevky do druhého piliera. Ich princíp fungovania je podobný ako v prípade podielových fondov. Peniaze je však možné vybrať až po dovŕšení dôchodkového veku. Výhodou je, že za dobrovoľné príspevky si netreba kupovať dôchodok, ale dajú sa vybrať všetky v hotovosti.

Medzi dôchodkovými fondmi dosahujú najvyššie výnosy indexové fondy. Tie od svojho vzniku priniesli doteraz priemerný ročný výnos 7,164 až 10,123 percenta. Aj keď takéto výnosy pravdepodobne nebudú prinášať stále, z dlhodobého hľadiska majú predpoklad vynášať viac ako garantované fondy.

Koľko zarobíte na termínovanom vklade, ak vložíte 5 000 eur?

Termínované vklady na jeden rok
Banka Produkt Ročný úrok Zarobený úrok
Prima banka Termínovaný vklad s osobným účtom 0,81 % 32,81 EUR
Privatbanka Privatbanka FIX Konto 0,80 % 32,40 EUR
BKS Bank Termínovaný vklad 0,60 % 24,30 EUR
Raiffeisen Bank Vklad 0,30 % 12,15 EUR
Poštová banka Termínovaný vklad 0,30 % 12,15 EUR
Slovenská sporiteľňa Termínovaný vklad s Osobným účtom 0,21 % 8,51 EUR
Fio banka Termínovaný vklad s obnovou 0,15 % 6,08 EUR
OTP otp TERMÍNOVANÝ vklad 0,15 % 6,08 EUR
Oberbank Termínovaný vklad TOP ISTOTA 0,12 % 4,86 EUR
mBank Termínovaný vklad mVklad 0,10 % 4,05 EUR
KDB Bank Termínovaný vklad 0,10 % 4,05 EUR
ČSOB Termínovaný vklad 0,10 % 4,05 EUR
Tatra banka Termínovaný vklad 0,05 % 2,03 EUR
VÚB Termínovaný vklad 0,05 % 2,03 EUR
Slovenská sporiteľňa Termínovaný vklad 0,01 % 0,41 EUR
Prima banka Termínovaný vklad 0,01 % 0,41 EUR
Termínované vklady na tri roky
Banka Produkt Ročný úrok Zarobený úrok
Prima banka Termínovaný vklad s osobným účtom 1,20 % 145,80 EUR
Privatbanka Privatbanka FIX Konto 1,05 % 127,58 EUR
BKS Bank Termínovaný vklad 0,65 % 78,98 EUR
Raiffeisen Bank Vklad 0,50 % 60,75 EUR
Prima banka Termínovaný vklad 0,40 % 48,60 EUR
UniCredit Termínovaný vklad 0,25 % 30,38 EUR
Slovenská sporiteľňa Termínovaný vklad s Osobným účtom 0,21 % 25,52 EUR
Fio banka Termínovaný vklad s obnovou 0,20 % 24,30 EUR
Oberbank Termínovaný vklad TOP ISTOTA 0,20 % 24,30 EUR
ČSOB Termínovaný vklad 0,20 % 24,30 EUR
OTP otp TERMÍNOVANÝ vklad 0,15 % 18,23 EUR
Tatra banka Termínovaný vklad 0,10 % 12,15 EUR
VÚB Flexivklad extra 0,10 % 12,15 EUR
VÚB Termínovaný vklad 0,10 % 12,15 EUR
Slovenská sporiteľňa Termínovaný vklad 0,01 % 1,22 EUR
Zahrnuté sú aj vklady, pri ktorých je potrebné mať v banke účet. Aktualizované dňa 11. 11. 2018. Zdroj: Finančný kompas

Ako začať s investovaním krok za krokom

1. Zabezpečte svoj príjem a vytvorte rezervy

Mnohí chcú investovať, pritom často nemajú vyriešené základné potreby ako zabezpečenie príjmu či rezervu na horšie časy. Podceňovanie tejto fázy príprav má negatívny vplyv na samotné investovanie. Buď naň nezostáva dosť finančných zdrojov, alebo sa z investície vyberá, čím sa narúša celá stratégia. Preto základné pravidlo znie: Neinvestujte peniaze, ktoré slúžia ako rezerva na neočakávané udalosti.

2. Vytvorte si cieľ a plán investovania

Ako prvé si treba stanoviť cieľ, na čo bude investícia v budúcnosti slúžiť. Hovoríme napríklad o dôchodku, bývaní, zabezpečení detí či splatení hypotéky.

3. Spoznajte svoj rizikový profil a investičný horizont

Pri investovaní je kľúčové poznať svoj rizikový profil. Slúži najmä na preverenie našej citlivosti pri výkyvoch na finančných trhoch. Rizikový profil preveria dotazníky, v ktorých rozložíte investície, teda to, koľko ste ochotní investovať, do konzervatívnej, vyváženej, dynamickej či agresívnej stratégie. Súčasne je potrebné stanoviť dobu investície. Najčastejšou chybou pri investovaní je vyberanie peňazí, keď trhy klesajú a, naopak, vkladanie, keď rastú. Pritom to má fungovať naopak.

4. Investujte pravidelne

Pravidelnosť investovania zabezpečuje priemerovanie ceny na trhoch. Vďaka nej dokážeme využiť výnos z výnosu alebo úročený úrok, čo je zložené úročenie. Najlepším spôsobom, ako dodržať pravidelnosť a disciplínu, je nastavenie trvalého príkazu a kontrola investície iba z času na čas.

Pravidelnosť investovania zabezpečuje... Foto: SHUTTERSTOCK
euro, peniaze, sporenie Pravidelnosť investovania zabezpečuje priemerovanie ceny na trhoch.

5. Rozložte investíciu – diverzifikujte

Rozložením investície dokážeme riadiť svoju investíciu. Ak jedna časť portfólia poklesne, iná narastie, čím z dlhodobého hľadiska profitujeme. Profesionáli svoju investíciu rozkladajú na základe odvetvia (energetika, IT, finančníctvo, stavebníctvo), regiónu (Európa, Amerika, Ázia), meny (dolár, euro, libra). Pokiaľ na investovanie využijeme fondy, dokážeme cez jeden fond investovať až do desiatok či stoviek celosvetovo uznávaných spoločností, čím zásadne minimalizujeme poklesy či prípadné straty.

6. Pripravte sa na výkyvy

Za posledné obdobie sme zaznamenali rôzne výkyvy na trhoch. Je dôležité pochopiť, že výkyvy na trhoch budú vždy a sú prirodzené. Paradoxne sú to príležitosti, na ktorých investori dokážu najviac zarobiť, ak ich vhodne využijú vo svoj prospech.

7. Vyhľadávajte podkladové aktíva

V súčasnosti sú veľmi populárne investície do zlata. Tento typ investície môže byť síce zaujímavý, no neprináša pravidelný príjem. Odborníci odporúčajú vložiť do takýchto aktív či komodít maximálne 10 % portfólia, pretože takáto investícia slúži výhradne na udržanie hodnoty peňazí. Ideálne je využívať skôr tie, ktoré prinášajú zisk pravidelne. Stále častejšie sa využívajú dividendové fondy, pri ktorých vám vyplatia podiely zo zisku na účet viackrát počas roka.

8. Rozlišujte investovanie a obchodovanie

Často sa stáva, že klient príde s myšlienkou, že ide „investovať“ do akcií veľkých medzinárodných spoločností a po pár dňoch alebo týždňoch peniaze vyberie so ziskom. Na trhu sú podobné príležitosti vo forme Forexov alebo rôznych komodít (zlato, diamanty, ropa…). Takáto transakcia je však skôr obchodovanie na burze a má blízko k špekulácii, nemožno ju nazvať investovaním. Investovanie má byť dlhodobé a vyžaduje si iné pravidlá ako obchodovanie na burze.

9. Najväčším rizikom je neinvestovať

Aj nezrealizovaný zisk je stratou. Pri investovaní je kľúčovým faktorom čas. Ten dokáže v dlhodobom horizonte spraviť aj z malej investície pomerne veľkú, preto treba začať čo najskôr.

10. Vzdelávajte sa

Základom pri investovaní je rozvíjanie finančných vedomostí. Dnes je informácií plný internet, ak vám chýba čas a správne vedomosti, pomôžu odborníci s dlhoročnými skúsenosťami.

Zdroj: Partners Group

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #peniaze #termínovaný vklad