Zábava či sporenie? Na čo študenti míňajú viac

Takmer polovica vysokoškolákov si popri štúdiu pravidelne privyrába. Väčšina zarobených peňazí smeruje na jedlo a bývanie.

26.07.2018 10:41
žena, euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Z prieskumu Slovenskej sporiteľne vyplýva, že priemerný príjem vysokoškoláka dosahuje 273 eur. Z tejto sumy 23 percent vynaložia na jedlo a 19 percent na bývanie. Tretím najčastejším výdavkom je sporenie, na ktoré smeruje 16 percent zo zarobenej sumy.

Na sporenie tak vysokoškoláci vynaložia viac peňazí ako na zábavu. Za ňu utratia približne 12 percent zarobených peňazí.

„Vysokoškoláci čoraz viac myslia na svoju budúcnosť a uprednostňujú sporenie pred výdavkami na zábavu. Mnohí z nich si šetria na vlastné bývanie, nakoľko ak chcú získať hypotéku, musia mať na základe sprísnených opatrení Národnej banky Slovenska našetrenú väčšiu sumu peňazí z vlastných zdrojov,“ povedala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Ak študent pracuje na dohodu o brigádnickej práci študentov, nemusí platiť odvody. Odvodovú úľavu si môže uplatniť však len z jednej dohody. Odvody v takom prípade neplatí, ak jeho mesačný príjem neprekročí 200 eur. V prípade, že by zarobil viac, zamestnávateľ mu strhne odvody len z čiastky, ktorá túto hranicu prekračuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškoláci #brigáda