Z platu dokážeme ušetriť viac ako v minulosti

Priemerný Slovák dokáže mesačne ušetriť približne 130 eur. Pred štyrmi rokmi to bolo o 11 eur menej. Vyplýva to z prieskumu Poštovej banky.

16.07.2018 11:25
sporenie, dôchodok, vklad Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Väčšina ľudí si peniaze odkladá bez konkrétneho cieľa, pričom ich najčastejšie zhodnocujú na sporiacich účtoch. Tretina ľudí sa pritom priznala, že sa nad zhodnotením peňazí veľmi nezamýšľa a preto necháva usporené peniaze na bežnom účte.

Šetriť pritom dokážu nielen pracujúci, ale aj penzisti. Najčastejšie si mesačne odkladajú do 50 eur. Takmer štvrtina seniorov si pritom odkladá až do 149 eur mesačne. V porovnaní s minulosťou si však už nešetria do prasiatka ani peniaze nenechávajú pod vankúšom. „Peniaze si najčastejšie nechávajú v bezpečí na bežnom, prípadne na sporiacom účte. Slovenskí dôchodcovia nemajú vo zvyku odkladať si peniaze na drahú dovolenku či lepšie auto. Šetria skôr s cieľom vytvoriť si finančnú rezervu, ktorá im pomôže vykryť nečakané zvýšené náklady na život, či zdravotnú starostlivosť,“ vraví hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Aj keď si veľa ľudí sporí, asi pätina opýtaných si musí občas požičať. Najčastejšie si pritom požičiavajú od rodiny a známych. Priemerne si takto požičiavajú 137 eur.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #sporenie #vklad