Dôchodkový strop oseká úspory v druhom pilieri

Plánované zavedenie maximálneho veku, v ktorom sa bude odchádzať do dôchodku, bude mať vplyv aj na výšku úspor v druhom pilieri.

12.07.2018 10:47
peniaze, dôchodok, sporenie, vklad,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Keďže ľudia pôjdu do dôchodku skôr, ako by podľa súčasných pravidiel mali, budú si kratšie sporiť na dôchodok, čo sa odrazí na nasporenej sume. Napríklad 24-ročný človek, ktorý po skončení vysokej školy začne pracovať, by mal podľa dnešných zákonov odísť do penzie približne vo veku 68 rokov. „V prípade, že by na začiatku pracovnej kariéry dostal plat tisíc eur, v dobe odchodu do dôchodku by mal v druhom pilieri našetrených 158 137,18 eura. To za predpokladu, že by sa mu plat zvyšoval ročne o necelé dve percentá, vybral by si akciový fond, pričom zhodnotenie úspor na akciách by predstavovalo 7,68 % ročne a na dlhopisoch 3,67 % ročne,“ vraví generálny riaditeľ Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Poštovej banky Martin Kaňa.

V prípade, že sa zavedie strop odchodu na dôchodok na 64 rokov, úspory tohto človeka budú o vyše 24-tisíc eur nižšie, ako keby odišiel do dôchodku vo veku 68 rokov.

Zastropovanie dôchodkového veku pocítia výrazne aj ľudia, ktorí začnú pracovať hneď po strednej škole. Ak by sa niekto zamestnal za 677 eur mesačne, čo bola vlani priemerná mzda v maloobchode a jeho mzda by ročne rástla o necelé dve percentá, jeho úspory v druhom pilieri by vo veku 68 rokov dosiahli takmer 153-tisíc eur. V prípade, že pôjde do dôchodku vo veku 64 rokov, na jeho dôchodkovom účte bude necelých 131-tisíc eur.

„Malý rozdiel v našetrenej sume, aj napriek nižšiemu platu, spočíva v tom, že tento stredoškolsky vzdelaný človek bude pracovať o päť rokov dlhšie, než jeho kolega s vysokou školou, keďže sa zamestná už v 19 rokoch. Vďaka tomu si bude v druhom pilieri šetriť práve o päť rokov viac, čo v dlhodobom horizonte značne ovplyvní konečnú výšku našetrenej sumy,“ tvrdí Kaňa.

Kto si chce napriek skoršiemu veku odchodu do dôchodku našetriť v druhom pilieri rovnakú sumu, môže si sem posielať dobrovoľné príspevky. „V prípade vysokoškoláka z prvého príkladu by stačili príspevky vo výške 13,24 eura, pri stredoškolákovi z druhého príkladu by vzhľadom na dlhšiu dobu sporenia by stačilo 8,51 eura,“ tvrdí Kaňa.

Kto chce mať k svojim peniazom prístup aj skôr ako po dovŕšení dôchodkového veku, môže namiesto toho investovať do podielových fondov. Tu sú však v porovnaní s druhým pilierom výrazne vyššie poplatky. Treťou možnosťou je využitie doplnkového dôchodkového sporenia. Jeho najväčšími výhodami sú daňové zvýhodnenie a možné príspevky zamestnávateľa.

12 debata chyba