Väčšina ľudí si sporí na dôchodok v najmenej výnosných fondoch

Na konci júna tohto roku bolo v druhom pilieri viac ako 7,908 miliardy eur. Väčšina z týchto peňazí je umiestnená v garantovaných fondoch.

11.07.2018 13:55
peniaze, mince Foto:
Ilustračné foto.
debata (24)

Podľa údajov Asociácie dôchodkových správcovských spoločností sa v garantovaných fondoch nachádza 77,6 percenta úspor. Väčšina sporiteľov tak má stále svoje úspory vo fondoch, ktoré síce zaručujú, že sporiteľ nebude mať na svojom účte menej peňazí, ako mu tam prišlo, zároveň však prinášajú aj najnižšie výnosy.

„Priemer ročného zhodnotenia garantovaných dôchodkových fondov na trhu k prvej polovici roka 2018 predstavuje 0,168 %, negarantované dôchodkové fondy hospodárili s priemerným ročným výnosom 4,79 %,“ vraví predseda Predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Marián Kopecký.

Celkovo je v druhom pilieri zapojených 1 464 772 spo­riteľov, čo predstavuje v porovnaní s minulým rokom nárast o vyše 30-tisíc ľudí. V porovnaní s prvým polrokom 2017 vstúpilo v tomto roku do druhého piliera o 20 percent mladých ľudí viac.

Podľa Kopeckého si mladí ľudia začali uvedomovať dôležitosť druhého piliera pre ich budúci dôchodok. „Ak sa trend neustáleho rastu počtu mladých ľudí vstupujúcich do druhého piliera udrží, koncom tohto roka môžeme očakávať, že trh starobného dôchodkového sporenia bude atakovať hranicu jeden a pol milióna sporiteľov,“ tvrdí Kopecký.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok