Detské sporenie s prémiou zostáva. Priateľskí sporitelia končia

Veľké zmeny v stavebnom sporení sa nakoniec nekonajú a desaťtisícom detí aj naďalej zostane štátna prémia.

24.05.2018 09:30
sporenie, vklad, peniaze, termínovaný Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vláda odobrila novelu zákona o stavebnom sporení s jemnejšími zmenami oproti pôvodnému návrhu. Platiť má od januára budúceho roka. Minister financií Peter Kažimír tak vypočul kritické hlasy a zrušenie štátnej prémie pre deti a mladých ľudí do 18 rokov stopol.

„Našou snahou je urobiť z produktu, ktorý má takmer 20 rokov, produkt, ktorý viac zodpovedá dnešnej dobe. Pre mňa je dôležité, že sme dosiahli konsenzus," povedal Kažimír. Novela podľa neho prinesie vyššiu adresnosť, efektívnosť a účelovosť a samozrejme aj vyššiu mieru zodpovednosti. Pôvodnú verziu novely ostro kritizovali nielen stavebné sporiteľne, ale aj rezort práce, ktorý sa postavil za detské stavebné sporenie. Išlo podľa neho o jedno z riešení ich budúcej bytovej otázky.

Zachovanie prémie pre ľudí pod 18 rokov vníma Prvá stavebná sporiteľňa (PSS) pozitívne. „Stavebné sporenie tak bude môcť aj naďalej plniť úlohu edukácie a prípravy mladých ľudí na budúcnosť," povedal hovorca PSS Radovan Slobodník. Z novely vypadlo aj opatrenie, ktoré by umožnilo otvoriť systém stavebného sporenia na prvé tri mesiace roka 2019 pre všetkých.

Rezort financií však v upravenej novele siahol na štatút priateľského sporiteľa. Týkať sa to podľa Slobodníka má len nových zmlúv uzatvorených po januári 2019. Po novom tak bude možné získať štátnu prémiu len pri vydokladovaní použitia nasporených peňazí na stavebné účely. Doteraz získali prilepšenie k nasporeným peniazom od štátu aj tí, čo si po šiestich rokoch peniaze len sporili a nečerpali žiadny úver.

Štátna prémia bude obmedzená od budúceho roka aj výškou príjmu. Dostanú ju len tí plnoletí sporitelia, ktorých priemerný mesačný príjem vypočítaný zo zdaniteľných príjmov za kalendárny rok neprekročí 1,3-násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve. Čiže maximálne okolo 1¤300 eur mesačne. Tento limit sa však nebude týkať detských sporení.

Novela ponechala oproti pôvodnému návrhu aj určovanie výšky štátnej prémie podľa vzorca. No znižuje percentuálnu výšku prémie a spodnú hranicu výšky štátnej prémie z 5 na 2,5 percenta z ročného vkladu. Tým sa v prospech stavebných sporiteľov zvyšuje maximálna suma štátnej prémie zo 66,39 eura na 70 eur. Ak však vznikne zmluva o stavebnom sporení až v druhom polroku, môže sporiteľ získať najviac polovicu z maximálnej sumy ročnej prémie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #sporenie pre deti