Indexové fondy sa prepadli. Ohrozí to dôchodky?

Ľudia, ktorí si na dôchodok sporia v indexových fondoch v druhom pilieri, si už zvykli na vysoké zhodnotenie. V posledných mesiacoch však pokles akcií na svetových trhoch poslal nadol aj indexové fondy.

25.04.2018 12:41
pád, euro, percento, výnos, strata, úrok, sporenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Indexový fond investuje výlučne do akcií, s ktorými je spojená zvýšená volatilita. Ak sa spätne pozrieme na vývoj akcií, súčasný vývoj nie je ničím výnimočný a podobné výkyvy, akých sme svedkami v tomto období, sme videli v dôchodkových fondoch už niekoľkokrát. Preto si nemyslím, že by klienti mali mať obavy o svoje úspory,“ vraví manažér investičného oddelenia NN SR Branislav Tuš.

Predovšetkým na sporenie v indexových fondoch sa treba podľa Tuša pozerať z dlhodobého hľadiska. „V prípade, že má klient vyše 10 rokov do dôchodku, súčasné výkyvy sú skôr dôvodom na presun do indexového dôchodkového fondu,“ tvrdí. Ak sa totiž hodnota dôchodkovej jednotky prepadne, za svoje peniaze získa viac dôchodkových jednotiek a následne môže profitovať z rastu.

Napríklad ak niekomu každý mesiac príde na jeho osobný dôchodkový účet 50 eur, znamená to, že za tieto peniaze si kúpi dôchodkové jednotky podľa ich aktuálnej ceny. Napríklad ak by jedna dôchodková jednotka stála 0,05 eura, za svojich 50 eur by získal 1 000 dôchodkových jednotiek. V prípade, že hodnota dôchodkovej jednotky klesne o päť percent na 0,0475 eura, za svojich 50 eur, dostane 1 052 dôchodkových jednotiek. V prípade, že sa hodnota dôchodkovej jednotky vráti na pôvodnú úroveň 0,05 eura, jeho 1 052 dôchodkových jednotiek bude mať hodnotu 52,60 eura. To znamená, že tento sporiteľ zarobil na tom, že dôchodkové jednotky kúpil práve v čase prepadu.

Z údajov Asociácie dôchodkových správcovských spoločností vyplýva, že všetky indexové fondy sú od začiatku roku v strate. Pri porovnaní ich ročnej výkonnosti sú však okrem jedného v zisku. Priemerný ročný výnos od vzniku týchto fondov sa v súčasnosti pohybuje od 8,4 do desať percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #indexové fondy