Mladí sa vyhýbajú druhému pilieru

Väčšina z ľudí, ktorí v posledných rokoch začali pracovať, sa spolieha len na dôchodok od štátu. Do druhého piliera vstúpili len traja z desiatich ľudí.

02.11.2017 11:20
peniaze, sporenie, maželia, rozvod, vklad Foto:
Ilustračné foto.
debata (27)

„Až 70 percent mladých ľudí, ktorí vstúpili na pracovný trh od roku 2008, odkedy je vstup do druhého piliera dobrovoľný, doteraz neuzavrelo zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení so žiadnou dôchodkovou správcovskou spoločnosťou. Na druhej strane väčšina z tých, ktorí si už v druhom pilieri nejaký čas sporia, sú pasívni a sporia neefektívne,“ hovorí predseda predstavenstva najväčšej dôchodkovej správcovskej spoločnosti Allianz – Slovenskej d.s.s. (ASDSS) Marián Kopecký.

Pri dôchodkovom sporení je pritom dôležité začať si peniaze odkladať čím skôr. „Odporúčam mladým, aby myšlienky o cestovaní, kúpe nového smartfónu či čerpaní hypotéky dali na chvíľu bokom a zamysleli sa nad vstupom do druhého piliera. Neminú na to ani cent navyše, len chvíľu času. Rozdiel medzi vstupom do druhého piliera v 18-tom roku a v 35-tom roku života, čo je maximálny vek možného vstupu, môže vo finále predstavovať aj trojnásobnú výšku úspor v dôchodkovom veku,“ vraví Kopecký.

Ľudia, ktorí v druhom pilieri zapojení sú, majú svoje úspory väčšinou v dlhopisových garantovaných fondoch. V tomto prípade síce majú istotu, že sa ich peniaze neznehodnotia, ale táto istota je vykúpená nízkym výnosom. „Väčšina sporiteľov má v priemere ešte približne 25 až 35 rokov do svojho odchodu do dôchodku. To je dostatočne dlhá doba na to, aby sa pozitívne prejavili výhody investovania do akcií. Preto aj konzervatívnejší sporiteľ vo veku okolo 40 rokov, ktorý je v druhom pilieri od jeho založenia, by mohol mať v akciovom fonde minimálne polovicu svojich úspor. Tí odvážnejší, prípadne sporitelia, ktorí sú v druhom pilieri kratšie, môžu mať v akciách ešte väčšiu časť úspor,“ odporúča vedúci oddelenia správy aktív ASDSS Miroslav Kotov.

Aj keď väčšina mladých ľudí rozhodnutie vstúpiť do druhého piliera odkladá, podľa údajov Asociácie dôchodkových správcovských spoločností sa zvyšuje počet ľudí, ktorí uzatvárajú zmluvy s dôchodkovými spoločnosťami. Za prvé tri štvrťroky tohto roku do druhého piliera vstúpilo o 60 percent ľudí viac ako v rovnakom období minulého roku.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba