Kde najlepšie zhodnotíte svoje úspory?

Získať zaujímavý úrok z vkladov je čoraz ťažšie. Nízke úroky ponúkajú banky na termínovaných vkladoch a udalosti v Grécku a najnovšie v Číne sa podpisujú aj pod výnosy podielových fondov.

03.09.2015 11:07
poplatok, poplatky, peniaze, banka Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

V súčasnosti všetky banky ponúkajú pri ročných termínovaných vkladoch úrok nižší ako dve percentá. Väčšina bánk ponúka dokonca menej ako jednopercentné zhodnotenie za rok. Oveľa vyššie úroky nedostanete ani vtedy, ak peniaze necháte v banke tri roky. Len jedna banka ponúka dvojpercentný úrok, všetky ostatné zostali pod touto hranicou. V polovici bánk dostanete menej ako percento za rok.

„Súčasná úroveň úrokových sadzieb nabáda skôr na míňanie peňazí ako na ich uchovávanie,“ tvrdí analytik portálu Finančná hitparáda Pavel Škriniar. O tom, aký výnos zo svojich úspor môže človek dostať, rozhoduje aj jeho postoj k riziku. „Za rok sa dá zarobiť 0,1 %, ale aj 100 %. To prvé je takmer bez rizika, druhé s rizikom, že z vkladu nič neostane,“ povedal Škriniar.

Pri sporení je dôležité, aby peniaze nestrácali svoju hodnotu. To znamená, aby sme si po skončení sporenia mohli za svoje peniaze kúpiť minimálne toľko čo v súčasnosti. „To sa v súčasnosti dá aj na bankových vkladoch, aj keď je otázne, ako dlho tento stav bude trvať,“ hovorí Škriniar. Súčasná inflácia je totiž veľmi nízka, aj v bankách možno získať úrok, ktorý túto infláciu prekoná.

Ľudia, ktorí majú svoje peniaze v podielových fondoch, by sa v súčasnosti nemali zľaknúť a pre prepady svoje peniaze vybrať. V takom prípade sa totiž pripravia o možnosť profitovať z prípadného budúceho rastu akcií. Peniaze z podielového fondu by sa mali vyberať vtedy, keď rastie, a nie vtedy, keď padá.

„Podielové fondy sú všeobecne dobrou voľbou. Sú profesionálne spravované a riziko z kolísania cien sa pri nich priemeruje. Ak nemáte dostatočné skúsenosti, aby ste kupovali konkrétne akcie a obchodovali s nimi, môžete nakupovať podielové fondy a stále sa podieľať na výnosoch z akcií. Ak sa pozrieme do histórie finančných trhov, vidíme, že napriek rôznym výkyvom hodnota akcií stabilne rastie. Odporúčam pravidelne investovať do podielových fondov, čím sa vyhnete stratám a môžete sa podieľať na zaujímavých výnosoch,“ vysvetľuje obchodná vedúca OVB Allfinanz Slovensko Janka Pracharová.

Kto investuje do podielových fondov pravidelne rovnakú sumu, v čase prepadu získa za svoje peniaze viac podielových jednotiek, vďaka čomu môže byť jeho výnos vyšší.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #termínované vklady #podielové fondy