Každý dospelý má z banky požičaných priemerne 5 510 eur

Ku koncu šiesteho mesiaca mal každý dospelý Slovák od bánk požičaných v priemere 5 510 eur. V medziročnom porovnaní sa táto suma navýšila o zhruba 600 eur. Vyplynulo to z údajov Európskej centrálnej banky (ECB) a prepočtov Poštovej banky.

06.08.2015 10:58
sporenie, dôchodok, vklad Foto:
Ilustračné foto.
debata (48)

Ako pokračovala analytička Poštovej banky Dominika Ondrová, Slováci naďalej majú v bankách viac peňazí uložených ako z nich požičaných. Na každých 100 eur vkladu totiž pripadalo 82 eur z banky požičaných.

Ku koncu júna mali Slováci z bánk požičaných podľa údajov Národnej banky Slovenska celkovo 23,3 miliardy eur. Z tohto objemu pripadlo 77,2 %, resp. 18 miliardy eur na úvery spojené s bývaním. Na iné úvery spojené s nehnuteľnosťami putovalo z toho vyše 60 % a samotné hypotekárne úvery tvorili o niečo viac ako štvrtinu. Zvyšok predstavovali stavebné úvery a medziúvery stavebných sporiteľní.

Viac ako 3,6 miliardy eur, čiže 15,5 % všetkých úverov, poskytli banky obyvateľstvu vo forme spotrebiteľských úverov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa stav poskytnutých úverov obyvateľom zvýšil o 12,6 %.

Pod vývoj na úverovom trhu sa podľa Ondrovej už dlhšie podpisuje najmä voľná menová politika ECB a nízka hlavná úroková sadzba banky. Tá sa s veľkou pravdepodobnosťou bude podľa analytičky nachádzať na technickej nule aj celý budúci rok.

Od sadzby ECB sa odvíjajú aj sadzby na medzibankovom trhu, ktoré sa tak podpísali aj pod rekordne nízke úroky pri úverových produktoch. Dohodnutá priemerná ročná úroková miera pri novoposkytnutých úveroch dosiahla v júni tohto roka úroveň 11,41 % pri spotrebiteľských úveroch a 2,65 % pri úveroch na bývanie.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory