Polovica ľudí nedokáže mesačne ušetriť ani sto eur

Polovica domácností na Slovensku a v Čechách nedokáže ušetriť mesačne viac ako 100 eur. Štvrtina neušetrí ani 70 eur mesačne. Viac než tretina Slovákov a takmer každý štvrtý Čech, ktorí splácajú úver, nemá presný prehľad o tom, koľko dlhuje. Vyplynulo to z prieskumu UniCredit Bank.

09.03.2015 09:50
sporenie, vklad, investícia, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

Takmer 40 % slovenských domácností a takmer polovica českých vyjde s financiami tak akurát, bez toho, aby sa respondenti museli obmedzovať, alebo naopak príliš peniaze rozhadzovali. Lepšie hodnotia svoju situáciu predovšetkým ľudia s vyšším vzdelaním. Pozitívne svoju finančnú situáciu hodnotí 70 % vysokoškolsky vzdelaných Slovákov.

No ľudia bez pôžičiek a finančných záväzkov neušetria omnoho viac, než tí, ktorí nejaký úver splácajú. „Banková prax ukazuje, že ľudia, ktorí už splácajú pôžičku, majú často vybudovanú istú mieru finančnej disciplíny. Preto dokážu v konečnom dôsledku ušetriť mesačne takmer rovnako ako tí, ktorí žiadny úver nesplácajú,“ doplnila hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Duďáková.

Splácanie úveru má pritom pri plánovaní finančných výdavkov v slovenských a českých domácnostiach najvyššiu prioritu u šiestich z desiatich ľudí splácajúcich akúkoľvek pôžičku. Na druhej strane sa tretina ľudí priznáva, že sa už aspoň raz so splátkou úveru oneskorili. Slováci sú pri splácaní úverov disciplinovaní. Ak sa vyskytnú problémy so splácaním, majú dva dôvody. Často je za tým všeobecne nepriaznivá situácia, napríklad v momente, keď klient príde o zamestnanie. Tým druhým je zábudlivosť.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum