Státisíce ľudí sa bezcenných akcií nezbavili

Posledný rok možnosti bezodplatného prevodu bezcenných cenných papierov na Fond národného majetku SR využilo na ich prevod viac ako 110 tisíc občanov.

09.01.2015 13:46
FNM, Fond národného majetku, akcie
Ilustračné foto.
debata (22)

Informuje o tom FNM s tým, že proces bezodplatných prevodov bol, tak ako bolo avizované, ukončený 31. decembra 2014. Občania mali pritom možnosť akcie na fond prevádzať od októbra 2009 a zbaviť sa tak povinnosti hradiť poplatky za vedenie účtu s bezcennými akciami v centrálnom depozitári.

Napriek tomu, že pracoviská Slovenskej pošty, ktoré prevody akcií realizovali, ku koncu minulého roka ukončili svoju činnosť, však fond už avizuje, že možnosť prevádzať bezcenné cenné papiere na štát by sa mohla ešte otvoriť. „Nakoľko FNM už disponuje konečnými údajmi o počte zrealizovaných prevodov a o počte zostávajúcich majiteľov účtov, je pripravený v prípade spoločenskej objednávky predložiť návrh mechanizmu, aby mohli byť prevody bezcenných akcií realizované aj v nasledujúcom období,“ informuje fond.

Šéf FNM Branislav Bačík hodnotí proces prevodu bezcenných akcií ako úspešný. „Kým v roku 2009 evidoval Centrálny depozitár cenných papierov viac ako milión majiteľov účtov s bezcennými akciami, k 31. decembru 2014 ich zostalo 326 tisíc, z čoho približne 147 tisíc účtov je po zosnulých,“ uviedol.

Vlani pritom využilo možnosť previesť akcie na štát výrazne viac občanov, ako tomu bolo v roku 2013. Na fond previedlo akcie medziročne až o 45 tisíc ľudí viac. „Najviac občanov sa zmobilizovalo v závere roka 2014, v mesiaci december, kedy aj napriek obdobiu sviatkov prišlo na vybrané pracoviská Slovenskej pošty viac ako 46 tisíc občanov,“ dodáva generálny riaditeľ spoločnosti Dlhopis, o. c. p. Miloslav Michalík.

Do firmy Dlhopis, o. c. p. pritom ešte aj počas januára tohto roku prichádzajú plné moci spísané klientmi a úradne overené do 31. decembra 2014. Týmto žiadostiam o prevod bude podľa vyhlásenia spoločnosti vyhovené v čo možno najkratšom čase. Napriek tomu je však možné, že klientom bude v roku 2015 doručená faktúra z Centrálneho depozitára cenných papierov SR z toho dôvodu, že prevod nemohol byť technicky zrealizovaný do konca roku 2014. V takomto prípade by mali klienti kontaktovať spoločnosť Dlhopis so žiadosťou o preverenie, či bol prevod zrealizovaný.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #bezcenné akcie