Oplatí sa poistenie so sporením?

Poisťovne núkajú sporenie, stavebné sporiteľne zase poistenie. Všetci sa snažia ponúkať detským klientom všetko v jednom balíku. Aby rodičia mohli dieťa zaistiť pre prípad nečakaných udalostí a zároveň mu mohli nasporiť peniaze do dospelosti.

19.06.2014 09:05
rodina, peniaze, dávky, prídavky Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Každý typ produktu má svoje prednosti, závisí len od požiadaviek a priorít klienta, ktorý vyberie pre svoje dieťa. Všeobecne platí, že pri produkte sporenia ide primárne o zhodnotenie vkladov a nasporenie určitej sumy, poskytnuté poistenie je výhodou navyše. Naopak, poistný produkt je primárne o poistnej ochrane v určitých životných situáciách, až následným benefi tom je možnosť zhodnotenia finančných prostriedkov,“ vraví Daniela Vlčková, hovorkyňa Wüstenrot stavebnej sporiteľne a Wüstenrot poisťovne.

Ľuďom, ktorí chcú svoje dieťa poistiť a zároveň mu sporiť, sa môže vyplatiť, ak si vyberú dva samostatné produkty. V poisťovni si vyberú poistné riziká, proti ktorým chcú svoje dieťa chrániť, a v banke alebo stavebnej sporiteľni zase môžu dieťaťu zriadiť sporenie či investovanie. Výhodou samostatného poistenia je, že väčšinou umožňuje nastaviť vyššie poistné sumy ako pri poistení so sporením. Keďže ide o deti a pri nich je nízke riziko poistnej udalosti, býva detské poistenie výrazne lacnejšie ako v prípade dospelých. Napríklad poistenie trvalých následkov na sumu 30–tisíc eur možno získať za menej ako desať eur mesačne.

Poistnú sumu sa pritom neoplatí podceňovať. V prípade detí je dôležité najmä poistenie trvalých následkov úrazu. Ak dieťa zostane napríklad na vozíčku, jeden z rodičov bude musieť pravdepodobne s ním zostať doma. Často je potrebné prestavať dom či byt, aby bol bezbariérový. Poistná suma by preto mala rodičovi aspoň čiastočne vynahradiť stratu príjmu a umožniť upraviť byt.

V prípade trvalých následkov úrazu poisťovne dávajú na výber poistenie s progresiou a bez progresie. Lacnejší variant je poistenie bez progresie. Dieťa je poistené na istúsumu a v prípade trvalých následkov úrazu mu poisťovňa vyplatí sumu, ktorá zodpovedá percentuálnej miere postihnutia. Napríklad ak bude dieťa poistené na 30–tisíc eur bez progresie a stane sa mu úraz, lekár stanoví, že jeho poistenie dosahuje 50 percent, tak mu poisťovňa vyplatí polovicu dohodnutej poistnej sumy, teda 15–tisíc eur.

O niečo drahšou možnosťou je poistenie s progresiou. V poistnej zmluve vždy býva určené, aké percento z poistnej sumy dostane klient pri určitej miere postihnutia. Napríklad pri 50–percentnom postihnutí to môže byť až 100 percent z poistnej sumy. Ak je dieťa poistené na 30–tisíc eur, poisťovňa v takom prípade vyplatí celých 30–tisíc. V prípade vyššieho postihnutia môže klient dostať ešte viac peňazí. Poisťovne núkajú aj progresiu 500 či 700 percent. To znamená, že ak dieťa bude mať 100–percentné postihnutie, dostane pri poistnej sume 30–tisíc eur až 210–tisíc eur v prípade progresie 700 percent.

Rodičia, ktorí chcú dostať poistné plnenie aj v prípade úrazov, ktoré nemajú trvalé následky, ako je vykĺbenie prstov či zlomenina ruky, by mali deťom dojednať aj poistenie denného odškodného v prípade liečenia úrazu. Pri týchto poisteniach sú však výrazne nižšie poistné sumy ako pri trvalých následkoch úrazu a zvyčajne dosahujú len niekoľko eur denne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #poistenie #sporenie pre deti