Aj dôchodca môže byť investorom

Vedeli ste, že podľa rebríčka založeného na ukazovateľoch ako zdravotníctvo, materiálne zabezpečenie, kvalita života či financie sa slovenskí dôchodcovia majú dokonca o stupienok lepšie ako tí americkí? Každodennou realitou však je, že tak ako v USA ani u nás sa v starobe často nie je možné spoliehať výhradne na záchrannú sieť sociálneho systému. Rozmýšľali ste už nad alternatívnymi formami zabezpečenia do budúcnosti? Báť sa nemusíte ani investovania!

06.05.2014 11:12
pracujúci, dôchodca, dôchodok, penzista, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nečakané výdavky, zdravotné problémy, ktorých riešenie nehradí poisťovňa, alebo celkom jednoducho želanie vydať sa na dovolenku, ktorému v ceste stojí skromný rozpočet seniorskej domácnosti – aj to sú momenty, ktoré vyšší vek prináša. Analytici sa napriek tomu zhodujú – dnešní seniori stále žijú zlatý vek dôchodkov. Aby sa systém udržal, vek odchodu do dôchodku už bude iba stúpať, rast samotnej výšky štátom vyplácaného dôchodku bude, naopak, stále pomalší. „Riešením je nespoliehať sa iba na štát, zbaviť sa obáv a vstúpiť na finančné trhy najlepšie prostredníctvom podielových fondov, tak ako je to už dlhšie bežné na Západe,“ radí Ing. Ivan Znášik, výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie správcovských spoločností.

Práve podielové fondy sú jednoduchou cestou, ako môžu aj jednotlivci s menšou sumou finančných prostriedkov a bez hlbších ekonomických znalostí svoje peniaze nechať pracovať na finančných trhoch.

"Princíp je veľmi jednoduchý. Do podielového fondu svoje peniaze vloží množstvo malých investorov a správca fondu tieto prostriedky následne investuje podľa vopred stanovenej stratégie. V okamihu, keď sa cena majetku vo fonde vyvíja priaznivo a jednotlivý investor sa rozhodne svoj podiel vo fonde opäť predať, dostane vyplatené svoje peniaze spolu s výnosom. Ten je rozdielom medzi nákupnou a predajnou cenou jeho investície. Vybrať si možno zo širokej ponuky najrôznejších fondov podľa vlastných preferencií. V otvorených podielových fondoch napríklad máte na rozdiel od klasických termínovaných produktov k svojim prostriedkom prístup kedykoľvek,“ vysvetľuje Ing. Znášik.

Ďalšou možnosťou, ako na starobu investovať, je spojenie atraktívneho stavebného sporenia s možnosťou vyplácania renty. Je určené pre každého vo veku od 55 rokov a špeciálnou výhodou je vyplácanie renty. Týmto spôsobom si zlepšíte svoj príjem alebo dôchodok až po dobu šesť rokov. Vyplácanie renty si jednoducho prispôsobíte svojim potrebám. Zvolíte si, ako dlho chcete, aby vám bola renta vyplácaná. Na výber máte obdobie 2, 3, 4, 5 alebo 6 rokov. Zvolíte si, ako často chcete, aby vám bola renta vyplácaná. Môžete si vybrať štvrťročný, polročný alebo ročný interval. V prípade, ak o vyplácanie renty nebudete mať záujem, máte možnosť: naďalej sporiť a získavať štátnu prémiu, využiť stavebný úver s garantovanou ročnou úrokovou sadzbou 4,7 %, alebo celú nasporenú sumu vrátane štátnej prémie a úrokov použiť na ľubovoľný účel.

Príjemným spôsobom zhodnocovania svojich úspor môže byť aj zberateľské hobby. Medzi stálice patria napríklad tradičné mince či známky, pri ktorých je návratnosť investície z dlhodobého hľadiska na takmer zhodnej úrovni ako pri zlate. Skutočnými šampiónmi sú však klasické automobily, ktorých cena za posledných desať rokov vzrástla viac než štvornásobne. Ak teda máte v garáži zaparkovaného veterána, určite nie je na škodu zistiť si a sledovať jeho cenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príloha seniori