Sporiť pre deti možno aj v stavebnej sporiteľni

Väčšina rodičov chce svojim deťom nasporiť nejaké peniaze na štart do života. Banky i poisťovne núkajú na tento účel špeciálne produkty. Sporiť deťom možno však aj v stavebných sporiteľniach. Všetky tri ponúkajú pre deti osobitné produkty.

03.03.2014 06:30
sporenie, vklad, termínovaný, prasiatko Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Detské stavebné sporenie sa v zásade v ničom neodlišuje od klasického stavebného sporenia. Rovnako ako dospelí aj deti majú nárok na štátnu prémiu vo výške 8,5 percenta z vkladov, maximálne v sume 66,39 eura za rok. Okrem prémie sa ich vklady zhodnocujú väčšinou dvojpercentným úrokom. Rozdiel medzi sporením pre deti a pre dospelých je najmä v bonusoch, ktoré deti dostanú k sporeniu zadarmo, a v nižšom poplatku za uzatvorenie zmluvy.

Prvá stavebná sporiteľňa núka k detskému sporeniu aj poistenie. „Ak by sa v rodine čokoľvek stalo a jeden, respektíve obaja rodičia by zomreli, Prvá stavebná sporiteľňa dosporí dieťaťu do polovice cieľovej sumy, maximálne do 10-tisíc eur,“ tvrdí Radovan Slobodník z Prvej stavebnej sporiteľne.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Koľko zaplatíte za stavebné sporenie pre deti.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Špeciálne poistenie núka aj Wüstenrot stavebná sporiteľňa. „Balík poistenia zadarmo zahŕňa poistenie trvalých následkov úrazu dieťaťa až do výšky 3 500 eur, ako aj poistenie zákonného zástupcu dieťaťa pre prípad úmrtia s dosporením pre dieťa vo výške optimálneho ročného vkladu pre získanie štátnej prémie,“ povedala hovorkyňa Wüstenrot stavebnej sporiteľne Daniela Vlčková.

V ČSOB stavebnej sporiteľni sa ponuka pre deti od sporenia pre dospelých líši poplatkom za uzatvorenie zmluvy. „Kým pre dospelého je tento poplatok 40 eur, pre dieťa je to 35 eur,“ vraví hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová. V rámci dlhodobých akcií je možné tento poplatok znížiť na polovicu. Polovičný poplatok zaplatia aj ľudia, ktorí uzatvoria zmluvu cez internet. Úplne zadarmo zase majú uzatvorenie zmluvy deti, ktoré v ČSOB využívajú detský balík Sloník.

Rodičia, ktorí chcú svojim deťom uzatvoriť detské stavebné sporenie, musia počítať aj s tým, že budú musieť platiť poplatok za vedenie účtu, ktorý sa pohybuje väčšinou na úrovni 12 eur za rok. Mali by preto sporiť dostatočnú sumu, aby im štátna prémia a úroky dokázali pokryť tento poplatok. Ak by napríklad niekto vkladal mesačne na sporenie 10 eur, celú jeho štátnu prémiu i úrok od sporiteľne pohltia poplatky.

Ideálne je vkladať na stavebné sporenie takzvaný optimálny vklad na získanie maximálnej štátnej prémie. Keďže v tomto roku štát vypláca prémiu vo výške 8,5 percenta z vkladov, maximálne však 66,39 eura, optimálna suma je na úrovni 780,96 eura za rok. Aj v prípade, že by niekto vložil vyššiu sumu, vyššiu prémiu nedostane.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie