Môžem dostať dve štátne prémie?

Otázky a odpovede o štátnej prémii.

18.02.2014 14:07
hypotéka, stavebné, sporenie, prenájom Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Koľko osôb na zmluve môže súčasne čerpať štátnu prémiu?

Každá osoba uvedená na prémiovo zvýhodnenej zmluve môže získať štátnu prémiu za daný rok, ak v tom roku uskutoční vklady. Platí to pre všetky vekové kategórie klientov, vrátane sporenia pre deti. Získanie štátnej prémie nie je podmienené alebo limitované vekom.

Môže štátnu prémiu získať cudzí štátny príslušník?

Tak ako Slováci si môžu uzavrieť stavebné sporenie v zahraničí, môžu aj cudzinci sporiť na Slovensku a získať štátnu prémiu. Nasporené finančné prostriedky, vrátane štátnej prémie, vyplatené po uplynutí štandardnej doby viazanosti (6 rokov) je možné investovať ľubovoľne, napr. aj v zahraničí. V prípade predčasného vypovedania zmluvy alebo čerpania úveru je potrebné dokladovať účelové použitie financií, a to investíciou do bývania na území Slovenska, teda v krajine, kde klient čerpá štátnu prémiu alebo úver.

Môžem čerpať štátnu prémiu na dvoch zmluvách súčasne?

Klient môže čerpať za príslušný kalendárny rok iba jednu štátnu prémiu. Nemôže mať dve prémiovo zvýhodnené zmluvy o stavebnom sporení súčasne (ani v jednej, ani v rôznych stavebných sporiteľniach). Tieto skutočnosti sa automaticky kontrolujú vždy, keď stavebné sporiteľne uplatňujú za svojich klientov nárok na príslušnú výšku štátnej prémie. V prípade zistenia takzvanej duplicity stratí klient nárok na štátnu prémiu za daný rok na oboch zmluvách. Stavebný sporiteľ síce môže uzatvoriť viacero zmlúv o stavebnom sporení, ale iba jedna môže byť prémiovo zvýhodnená. Ak v jednom kalendárnom roku má klient viaceré zmluvy o stavebnom sporení vedené ako prémiovo zvýhodnené a uskutoční na ne vklady, stráca nárok na štátnu prémiu za daný kalendárny rok zo všetkých zmlúv o stavebnom sporení. Ak sa v priebehu kalendárneho roka skončí platnosť zmluvy o stavebnom sporení a stavebný sporiteľ uzatvorí novú zmluvu, môže si v danom roku uplatniť nárok na štátnu prémiu aj na novú zmluvu, ale štátna prémia z ročných vkladov oboch zmlúv nesmie presiahnuť výšku maximálnej štátnej prémie určenú pre daný rok.

Je výška štátnej prémie v jednotlivých stavebných sporiteľniach rovnaká?

Štátna prémia sa určuje percentom z ročného vkladu, pričom výpočet výšky štátnej prémie je stanovený zákonom o stavebnom sporení. Pre rok 2014 je to 8,5 % z vkladov a maximálne 66,39 eura na osobu. Optimálny vklad na stavebné sporenie je preto v tomto roku 781 eur. Výšku štátnej prémie na príslušný kalendárny rok uverejňuje Ministerstvo financií Slovenskej republiky opatrením, ktoré sa vyhlasuje v Zbierke zákonov SR a je rovnako platné pre klientov všetkých troch stavebných sporiteľní.

Kedy dostanem pripísanú štátnej prémie ku vkladom realizovaným tento rok?

Stavebná sporiteľňa uplatňuje za klienta nárok na štátnu prémiu za príslušný kalendárny rok do 15 kalendárnych dní po uplynutí daného kalendárneho roka. Znamená to, že stavebná sporiteľňa pripisuje štátnu prémiu na účet stavebného sporenia klienta jedenkrát ročne, vždy za predchádzajúci rok, a to najneskôr do 10 dní po získaní prostriedkov zo štátneho rozpočtu.

Kto rozhoduje o výške štátnej prémie a ako často sa mení?

Štátna prémia je stanovená vždy na jeden rok, pričom percentuálna výška štátnej prémie je stanovená vzorcom. Prípadná zmena jej výšky vyplýva z výnosnosti štátnych dlhopisov v určujúcom období (vždy od júla predchádzajúceho roka do júna aktuálneho roka). V niektorých rokoch sa preto štátna prémia v percentách nemenila, niektorý rok stúpla, inokedy klesla. Zavedením vzorca v roku 2005 sa dosiahlo, že odvtedy je výška štátnej prémie určovaná objektívne a je prognózovateľná. Napríklad v roku 2010 bola štátna prémia 12,5 % z vkladov, v rokoch 2011 a 2012 zhodne 10 %, v roku 2013 to bolo 11,5 % a v tomto roku 8,5 %; maximálna výška štátnej prémie 66,39 eura (predtým 2 000 Sk) na jedného sporiteľa sa nezmenila už od roku 2006.

Čerpám štátnu prémiu aj počas splácania medziúveru alebo úveru?

Počas trvania medziúveru prebieha tzv. dosporovanie (aby klient splnil podmienky a medziúver sa mohol transformovať na stavebný úver), počas ktorého je časť splátky zhodnocovaná aj štátnou prémiou. Počas stavebného úveru, keď klient už len spláca istinu a nesporí, mu nevzniká nárok na štátnu prémiu.

Má vplyv na vyplatenie štátnej prémie predčasná výpoveď zmluvy?

O predčasnej výpovedi hovoríme pred uplynutím štandardnej šesťročnej doby sporenia. Pri zrušení sporenia do dvoch rokov od uzavretia zmluvy klient stráca nárok na vyplatenie štátnej prémie. Pri zrušení sporenia v trvaní od dvoch do šiestich rokov má klient nárok aj na pripísanú štátnu prémiu, ak zdokladuje účelové použitie celej nasporenej sumy, vrátane štátnej prémie (v zmysle zákona o stavebnom sporení). Od vypovedania, resp. zrušenia zmluvy o stavebnom sporení má klient 12 mesiacov na dokladovanie účelového použitia nasporenej sumy, pričom doklady nesmú byť staršieho dáta ako dátum platného uzavretia zmluvy o stavebnom sporení.

Je pripísaná štátna prémia zdaňovaná rovnako ako úroky?

Štátna prémia pripísaná na účet stavebného sporenia sa úročí rovnako ako vklady. Štátna prémia však nepodlieha zdaneniu, daň sa vzťahuje iba na pripísané úroky.

Musím sporiť pravidelne aby som dostal maximálnu štátnu prémiu?

Podmienkou získania štátnej prémie je len uskutočnenie vkladu v potrebnej výške. Pravidelnosť sporenia nie je podmienkou. Ak chce klient získať štátnu prémiu, môže vklady uskutočniť kedykoľvek v priebehu roka, podstatné je, aby boli pripísané na jeho účte stavebného sporenia najneskôr do 31. 12. daného roka.

Zdroj: Wüstenrot stavebná sporiteľňa

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie