Chcete celú štátnu prémiu? Musíte sporiť viac

Od januára sa znížila percentuálna výška štátnej prémie na stavebnom sporení. Kým vlani štát sporiteľom zhodnocoval ich vklady 11,5 percenta, v tomto roku dostanú 8,5 percenta. Maximálna výška štátnej prémie však zostala naďalej na úrovni 66,39 eura. To znamená, že kto chce získať od štátu túto sumu, musí v tomto roku vložiť na stavebné sporenie viac peňazí ako vlani.

17.02.2014 06:30
hypotéka, sporenie, stavebné, stavebný, úver Foto:
Ilustračné foto.
debata

Minulý rok stačilo na získanie celej štátnej prémie vložiť na stavebné sporenie 577 eur. V tomto roku je potrebná suma až 781 eur. Kto si sporí každý mesiac, mal by preto posielať na účet stavebného sporenia 65 eur. Vlani stačilo 48 eur.

Podľa stavebných sporiteľní niektorí klienti túto zmenu už zaznamenali a začali vkladať vyššie sumy. „Viac ako 800 klientov zmenilo výšku mesačného vkladu na 65,08 eura a viac, aby sa prispôsobili novým podmienkam štátnej prémie,“ tvrdí hovorkyňa ČSOB stavebnej sporiteľne Zuzana Eliášová.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Aké stavebné sporenie núkajú jednotlivé sporiteľne.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ľudia, ktorí hneď v januári nezačali sporiť vyššie sumy, však stále majú možnosť získať prémiu v plnej výške. Aj tí, ktorí vložia peniaze na sporenie až na konci tohto roku, môžu dostať celú prémiu. „Podstatné je, aby sporiteľ na svoj účet stavebného sporenia vložil vklad v roku, v ktorom chce získať nárok na štátnu prémiu, v tomto prípade do konca tohto roka,“ tvrdí Radovan Slobodník z Prvej stavebnej sporiteľne.

Každý človek môže získať len jednu štátnu prémiu. Aj keby si uzatvoril zmluvu vo viacerých stavebných sporiteľniach, zvýhodnená môže byť len jedna. „V prípade zistenia takzvanej duplicity stratí klient nárok na štátnu prémiu za daný rok na oboch zmluvách,“ vraví hovorkyňa Wüstenrot stavebnej sporiteľne Daniela Vlčková. Vždy, keď stavebná sporiteľňa uplatňuje od štátu nárok na prémiu, sa kontroluje, či náhodou nechce daný klient získať viacero prémií.

Ľudia, ktorí by chceli získať viac ako jednu prémiu, môžu uzatvoriť zmluvu na svojho príbuzného. Prémiu môžu získať deti i dôchodcovia. Niektoré stavebné sporiteľne navyše ponúkajú aj rodinné zmluvy, pri ktorých klienti zaplatia nižšie poplatky, ako keby si každý člen rodiny uzatvoril samostatnú zmluvu.

Prostriedky zo stavebného sporenia je možné vybrať po šiestich rokoch. Kto by chcel vybrať peniaze skôr, musí preukázať, že ich použil na zabezpečenie bývania. V prípade, že by niekto chcel nasporené peniaze skôr ako po dvoch rokoch, dostane len tie peniaze, ktoré na sporenie vložil bez štátnej prémie. Ak však niekto vyberie peniaze skôr ako po šiestich rokoch, zaplatí za to poplatok. Čím kratšie si niekto sporí, tým je poplatok vyšší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie