Aké stavebné sporenie núkajú jednotlivé sporiteľne

Jednotlivé produkty sa líšia výškou úrokovej sadzby a poplatkami.

17.02.2014 06:30
sporenie, vklad, prasiatko, termínovaný, úrok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Wüstenrot stavebná sporiteľňa

  • umožňuje klientom flexibilne prispôsobiť nastavenie parametrov produktu ich potrebám. Štandardne je produkt stavebného sporenia charakterizovaný okrem výšky cieľovej sumy aj parametrami, ako sú minimálna nasporená suma pre získanie úveru (vyjadrená percentom z cieľovej sumy; 40 %, 50 % alebo 60 %), úroková sadzba následného stavebného úveru (3 %, 4 %, 5 %, 6 % alebo 7 % p.a.) a výška splátky úveru (súvisiaca s lehotou splatnosti; 0,4 % z cieľovej sumy, 0,5 %, 0,6 %, 0,7 % alebo 1 % z cieľovej sumy). Vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni je možných až 75 kombinácií spomenutých parametrov, preto nemajú vlastné pomenovanie. Súhrnne sa používa označenie stavebné sporenie Flexibil. Vklady klientov sú počas celého 6-ročného stavebného sporenia zhodnocované štátnou prémiou a vkladovým úrokom od Wüstenrotu 2 % ročne (aj pri produktoch s najnižším úročením úveru 3 %).
  • Výnimku tvoria produkty, ako je sporenie pre deti Krôčik, krátkodobé sporenie Bonus vklad (len na 2, 3 alebo 4 roky) a akciové medziúvery s označením Akurát (ktoré sú rozdelené na Akurát Hypo, Akurát Plus, Akurát Super).
  • Krôčik je produkt stavebného sporenia pre deti, ktorý okrem štandardných výhod (zhodnotenie vkladov úrokom a štátnou prémiou + darček pre dieťa) poskytuje aj zadarmo balík poistenia. Ide o poistenie trvalých následkov úrazu dieťaťa až do výšky 3 500 eur a poistenie zákonného zástupcu dieťaťa pre prípad úmrtia (s dosporením pre dieťa). V prípade nečerpania úveru je možné nasporenú sumu po 6 a viac rokoch sporenia použiť ľubovoľne, napr. aj na financovanie ďalšieho štúdia.
  • Krátkodobé sporenie Bonus vklad na 2, 3 alebo 4 roky poskytuje v rámci stavebných sporiteľní iba Wüstenrot. Ide o sporenie bez štátnej prémie, ktoré umožňuje garantované zhodnotenie vkladov, kratšiu viazanosť financií (ako klasický 6-ročný cyklus) a bezúčelové použitie financií na čokoľvek (ak sa klient nerozhodne čerpať úver). Sporenie Bonus vklad je bez poplatku za uzavretie zmluvy a s minimálnym poplatkom za vedenie účtu (len 3,31 eura za rok).

Prvá stavebná sporiteľňa

  • Každý klient, ktorý si uzatvára zmluvu o stavebnom sporení, si na začiatku zmluvného vzťahu volí tarifu sporenia. Pri každej platia iné podmienky.
  • Štandardná tarifa poskytuje ročný úrok na vklady vo výške 2 %. Poplatok za uzatvorenie zmluvy s takýmto úrokom je vo výške 0,9 % z cieľovej sumy.
  • V prípade nových sporiacich taríf so zvýhodneným poplatkom 20 eur pri uzatvorení zmluvy ponúkame úrokovú sadzbu na vklady vo výške 1,75 % ročne.
  • V prípade úverových taríf, v ktorých klient predpokladá rýchle čerpanie úveru s úrokom len 2,9 % ročne, zhodnotí svoje vklady sadzbou 0,1 % ročne. Zmluvy o stavebnom sporení v úverovej tarife ponúkame až do konca februára bez poplatku za uzatvorenie.
  • Osobitnú tarifu ponúkame pre neplnoletých sporiteľov. Rodič alebo zákonný zástupca môže uzatvoriť aj zmluvu pre neplnoleté dieťa vo veku do 18 rokov. V tomto prípade sa tarifa volá Junior extra a navyše oproti tarifám pre dospelých, ak by rodič umrel počas neplnoletosti dieťaťa, PSS dosporí za neho až do polovice cieľovej sumy, na ktorú je zmluva uzatvorená, maximálne do výšky 10 000 eur. Dieťa po nadobudnutí plnoletosti má potom k dispozícií celú nasporenú a zhodnotenú sumu vrátane úrokov a štátnej prémie a navyše má nárok na stavebný úver, ktorý až do výšky 50-tisíc eur získa aj bez zabezpečenia nehnuteľnosťou, aj bez preukazovania bonity. Poplatok za uzatvorenie zmluvy v tejto tarife je pre deti do 3 mesiacov veku nulový, pre staršie dieťa je poplatok vo zvýhodnenej novej tarife 20 eur, resp. v štandardnej tarife vo výške 0,9 % z cieľovej sumy.
  • Pre ľudí od 55 rokov veku ponúkame tarifu Senior extra, pri ktorej sa vklady úročia rovnako dvomi percentami ročne. Z nasporených prostriedkov si vie senior prilepšiť k dôchodku alebo k príjmu. Vyplácame mu tzv. rentu. Počas jej vyplácania zostatok na účte PSS v závislosti od dĺžky sporenia úročí až tromi percentami ročne. Vyplácanie renty a vedenie účtu počas jej vyplácania je bez akýchkoľvek poplatkov. Samozrejme aj v tejto tarife sa sporiteľ môže rozhodnúť a požiadať o úver, resp. využiť účelovú výpoveď nasporených prostriedkov v lehote do šiestich rokov od uzatvorenia zmluvy alebo bezúčelovú výpoveď po šiestich a viac rokoch sporenia.
  • Všetky úrokové sadzby na vklady sporiteľov sú platné a garantované počas celého obdobia platnosti zmluvy o stavebnom sporení, t. j. až do doby, ak klient zmluvu nevypovie, resp. nepožiada o stavebný úver.
  • K úrokom zo stavebného sporenia sporiteľ získava aj štátnu prémiu, v tomto roku vo výške 8,5 % z ročných vkladov, takže počas 6 rokov sporenia dosiahne pri štandardnej úrokovej sadzbe 2 % ročne priemerný ročný výnos z vkladov (renditu) vo výške až 4,73 % ročne.

ČSOB stavebná sporiteľňa

  • Klient má možnosť uzatvoriť si zmluvu o stavebnom sporení v jednom z aktuálne platných typov sporenia pre fyzické osoby.
  • Pre klienta, ktorý má záujem hlavne o sporenie, slúžia sporiace produkty Profit (pre osoby staršie ako 18 rokov), Profit Kľúčik (pre osoby mladšie ako 18 rokov) a Profit Plus (pre osoby bez rozlíšenia veku).
  • Klient, ktorý predpokladá čerpanie úveru, alebo chce požiadať o úver ihneď, má možnosť si uzatvoriť zmluvu v niektorom z úverových produktov.
  • Rozdiely v jednotlivých produktoch sú v podmienkach pridelenia cieľovej sumy, t. j. vo výške minimálnej nasporenej sumy, v minimálnej hodnote hodnotiaceho čísla a v podmienkach stavebného úveru, t. j. garantovaná úroková sadzba stavebného úveru, maximálna dĺžka stavebného úveru, minimálna mesačná splátka stavebného úveru a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie