Za bezcenné akcie je treba znovu platiť

Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) SR rozpošle začiatkom roka 2014 okolo 360 tisíc faktúr. Tie sú určené pre majiteľov účtov, ktorých vedenie v centrálnom depozite je podľa zákona o cenných papieroch a investičných službách spoplatnené. Informoval o tom v piatok na tlačovej besede generálny riaditeľ a predseda predstavenstva CDCP SR, a. s. Martin Wiedermann.

17.01.2014 13:14
Fond národného majetku Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Ako ďalej upozornil, centrálny depozitár vedie na účtoch majiteľov ešte cenné papiere z prvej vlny kupónovej privatizácie. Klienti CDCP sú však podľa Wiedermanna povinní zaslanú faktúru zaplatiť. Následne však môžu zvážiť, či cenné papiere, ktoré vlastnia, majú pre nich hodnotu alebo nie. Ak sa rozhodnú pre ich prevod na Fond národného majetku (FNM) SR, môžu tak urobiť do konca roka 2014. FNM následne preplatí poplatok za vedenie účtu majiteľa za aktuálny rok, ako aj za predchádzajúce dva kalendárne roky.

Počet zasielaných faktúr podľa Wiedermanna každý rok klesá. „Zatiaľ čo za rok 2012 zaslal CDCP viac ako 530 tisíc faktúr za vedenie účtu majiteľa, za rok 2013 je to asi o 33 % menej,“ informoval. Pokles zaslaných faktúr súvisí podľa depozitára cenných papierov s dvoma faktormi. Prvým bolo rozhodnutie depozitára v roku 2012 o úprave cenníka, na základe ktorého je účet majiteľa pre zosnulého vedený bezodplatne. Ako povedal Wiedermann, centrálny depozitár ani za rok 2013 nepošle faktúru za vedenie účtu zosnulým osobám, čo znamená zníženie ich počtu o bezmála 150 tisíc.

Druhým dôvodom klesajúceho počtu faktúr sú podľa CDCP prevody cenných papierov, ktoré nemajú pre ich majiteľov hodnotu, na FNM. „Centrálny depozitár robí aj aktualizáciu svojej databázy. V roku 2013 centrálny depozitár doplnil korešpondenčné adresy majiteľov účtov, preto viacerí klienti dostanú faktúru po prvýkrát,“ uviedol Wiedermann.

Vedenie účtov majiteľov cenných papierov je podľa zákona spoplatnené. Ročný poplatok za vedenie účtu majiteľa sa však podľa CDCP nemení. Ten je tak aj naďalej stanovený vo výške 0,045 % z objemu cenných papierov vedených na účte, minimálne však 10 eur a maximálne 165 eur plus daň z pridanej hodnoty. Ako ďalej uviedol šéf centrálneho depozitáru, subjekty dostanú spoločne s faktúrou aj výpis z účtu majiteľa s vysvetlivkami, ďalej informatívnu rekapituláciu stavu cien v eurách za vedenie účtu majiteľa za roky 2008 až 2013 a prílohu s prehľadom stavu na účte po mesiacoch.

Centrálny depozitár cenných papierov SR, a.s. v snahe informovať občanov zriadil telefonickú linku, pričom odpovede na svoje otázky môžu klienti nájsť aj na webových stránkach www.cdcp.sk alebo www.akciebezhodnoty.sk. V spolupráci so spoločnosťou Dlhopis, o.c.p., a.s., ktorá je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou FNM, bude doručená obálka spolu s faktúrou obsahovať aj vložený informačný leták, no takisto aj zoznam všetkých pobočiek Slovenskej pošty, na ktorých je možné vykonať bezodplatný prevod cenných papierov na FNM.

Centrálny depozitár pripravuje aj informačnú kampaň k tomu, že rok 2014 je posledným rokom na prevod cenných papierov bez hodnoty. Kampaň sa v médiách začne 20. januára.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Fond národného majetku #bezcenné akcie