Na celú prémiu bude treba sporiť viac

Aj v budúcom roku zostane maximálna výška štátnej prémie na úrovni 66,39 eura. Klesne však jej percentuálna výška z 11,5 na 8,5 percenta. V praxi sa to prejaví tak, že kto bude chcieť získať budúci rok celú štátnu prémiu, bude musieť vložiť na sporenie viac peňazí ako v tomto roku.

27.12.2013 11:46
hypotéka, sporenie, stavebné, stavebný, úver Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ľudia, ktorí chcú tento rok prémiu v plnej výške, by mali vložiť na účet stavebného sporenia aspoň 577,30 eura. Kto sporí pravidelne, mal by mesačne vkladať 48,11 eura. Budúci rok bude potrebné na stavebné sporenie vložiť aspoň 781,06 eura. To znamená, že ľudia, ktorí si sporia každý mesiac, by mali vkladať minimálne 65,09 eura.

Človek, ktorý si v tomto roku sporí mesačne 40 eur, získa prémiu vo výške 55,20 eura. V prípade, že by budúci rok vkladal rovnakú sumu, dostane prémiu 40,80 eura. Ak by chcel v budúcom roku získať prémiu v rovnakej výške ako tento rok, mal by každý mesiac vkladať 54,12 eura. Teda o vyše 14 eur viac ako v súčasnosti.

Pre získanie štátnej prémie nie je rozhodujúce, či niekto vložil peniaze na stavebné sporenie hneď na začiatku roka, alebo až na konci. To znamená, že aj keď si niekto založí stavebné sporenie v posledný deň v roku a hneď aj vloží potrebnú sumu, môže získať prémiu v plnej výške, rovnako ako keby si sporil od začiatku roku.

Ľudia, ktorí sporili nepravidelne a nevedia presne, koľko peňazí na sporenie vložili, môžu informácie o tom, koľko peňazí ešte potrebujú vložiť, získať v stavebnej sporiteľni. Ak by totiž niekto vložil viac peňazí, ako je optimálna suma na získanie prémie, vždy získa len maximálnu prémiu vo výške 66,39 eura. Zvyšnú sumu mu stavebná sporiteľňa zhodnocuje len úrokom, ktorý je zvyčajne vo výške dvoch percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #štátna prémia