Výhody sporiteľní nie sú bez háčikov

Už len pár dní zostáva ľuďom do využitia najlepšieho zhodnocovania voľných úspor na slovenskom finančnom trhu. V troch stavebných sporiteľniach je totiž do konca roka možné vďaka stavebnej prémií 66,39 eura zhodnotiť 577,3 eura po započítaní poplatkov o viac ako osem percent.

16.12.2013 12:58
hypotéka, stavebné, sporenie, prenájom, nájom,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Všetky tri stavebné sporiteľne tak koncom roka k sebe lákajú nových klientov na využitie nadpriemerne vysokých úrokov. „Úrokový bonus získate pri pravidelnom mesačnom sporení a spolu so štátnou prémiou môžete váš vklad zhodnotiť až do 22,5 percenta,“ uviedla hovorkyňa ČSOB Stavebnej sporiteľne Zuzana Eliašová. Ľudia by však nemali zabudnúť na to, že banky si úvodné vysoké zhodnocovanie vkladov vynahradia vyššími úrokmi pri poskytnutí úveru. V konečnom dôsledku je tak nevýhodné ulakomiť sa na vysoký úrok poskytnutý stavebnou sporiteľňou v prvom roku.

Ak si človek každý mesiac odloží na účet v stavebnej sporiteľni 50 eur, tak o šesť rokov ušetrí 4 206 eur. Spomínaná suma platí pri úroku dve percentá ročne. Ak by sa ten istý klient rozhodol v prvom roku využiť 8-percentný úrokový bonus, tak o šesť rokov našetrí 4 230 eur.

Ulakomiť sa na vysoké úroky v prvom roku je v niektorých sporiteľniach nevýhodné pre tých, čo si po šiestich rokoch klasického sporenia chcú zobrať stavebný úver. Takí klienti totiž od stavebnej sporiteľne získajú pôžičku na bývanie s ročným úrokom 4,9 percenta. Úver štyritisíc eur tak pri šiestich rokoch splácania preplatia o 608 eur. V porovnaní s tým ľudia nevyužívajúci úrokový bonus majú úver s ročným úrokom 2,9 percenta. V takom prípade sa pôžička 4-tisíc eur za štyri roky preplatí len o 392 eur.

Na druhej strane, stavebné sporiteľne ponúkajú ľuďom aj zaujímavé výhody. „V závere roka sme pre klientov pripravili akciovú ponuku s možnosťou získať diaľničnú nálepku na rok 2014 zadarmo,“ povedala Daniela Vlčková, hovorkyňa Wüstenrot stavebnej sporiteľne. Ľudia diaľničnú nálepku v hodnote 50 eur získajú, ak si k stavebnému sporeniu vo Wüstenrote uzatvoria aj zmluvu o povinnom zmluvnom poistení alebo havarijnom poistení automobilu.

„Stále platí ponuka na uzatvorenie zmluvy o stavebnom sporení s výhodným iba 20-eurovým poplatkom. Klient pritom získava všetky výhody stavebného sporenia ako pri iných tarifách a úroková sadzba je 1,75 percenta ročne,“ povedal Radovan Slobodník, hovorca Prvej stavebnej sporiteľne. Štandardne totiž poplatok za uzatvorenie zmluvy o stavebnom sporení predstavuje 0,9 percenta z cieľovej sumy. „Napríklad už pri nízkej cieľovej sume zmluvy o stavebnom sporení na 10-tisíc eur sporiteľ ušetrí až 70 eur,“ dodal Slobodník.

Stavebné sporenie funguje tak, že ľudia po dohodnutom období sporenia majú automaticky nárok na úver. Ten je po splnení podmienok po celý čas splácania úročený nízkou úrokovou sadbou pod troma percentami. Takto výhodné úroky ponúkajú momentálne aj banky pri najlacnejších hypotékach. Podstatný rozdiel je v tom, že pri hypotéke po skončení fixácie banky môžu pôžičku zdražieť, kým úver od stavebnej sporiteľne výšku úroku nemení.

Státisíce klientov stavebných sporiteľní čaká v budúcom roku nepríjemná zmena. Pre klesanie úrokov slovenských štátnych dlhopisov bude treba v budúcom roku uložiť na získanie maximálnej štátnej prémie 66,39 eura v priebehu roka nie 577,3 eura, ale až 781,06 eura. V roku 2014 tak približne o 15 eur príde človek odkladajúci každý mesiac na stavebné sporenie sumu 50 eur. Celkovo štát v minulom roku podporil stavebné sporenie sumou 39 miliónov eur. Ministerstvo financií s rovnakým objemom peňazí počíta aj v tomto roku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #štátna prémia