Na prémiu bude treba sporiť viac

Ľudia, ktorí budú chcieť v budúcom roku získať štátnu prémiu v najvyššej možnej výške, budú musieť nasporiť viac peňazí ako tento rok. Percentuálna výška štátnej prémie sa totiž zníži z 11,5 na 8,5 percenta.

25.11.2013 13:07
hypotéka, sporenie, stavebné, stavebný, úver Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Maximálna výška prémie zostane aj v budúcom roku nezmenená. Sporitelia budú môcť od štátu získať maximálne 66,39 eura. Kým v tomto roku im stačí na získanie najvyššej prémie vložiť na stavebné sporenie 577,30 eura, v budúcom roku bude potrebný vklad aspoň vo výške 781,06 eura.

Väčšina sporiteľov však po tejto zmene pravdepodobne nezačne sporiť vyššie sumy. „Stavební sporitelia patria do nízkopríjmovej, prípadne strednej príjmovej skupiny, preto sa priemerný mesačný vklad stavebného sporiteľa pohybuje okolo 45 až 50 eur,“ povedal Radovan Slobodník z Prvej stavebnej sporiteľne. Nemôžu si preto dovoliť výrazne zvýšiť príspevok na stavebné sporenie.

Človek, ktorý každý mesiac vkladá na stavebné sporenie 45 eur, by mal v tomto roku získať prémiu vo výške 62,10 eura. V prípade, že rovnakú sumu bude posielať do stavebnej sporiteľne aj v budúcom roku, štát mu vyplatí prémiu vo výške 45,90 eura. Stavebná sporiteľňa si však za vedenie účtu bude aj v budúcom roku pýtať rovnaký poplatok ako tento rok. Poplatok sa vo všetkých sporiteľniach pohybuje do 12 eur ročne.

Percentuálna výška štátnej prémie sa mení na základe vývoja výnosov štátnych dlhopisov. Keďže tento výnos klesol, ministerstvo financií upravilo aj prémiu k stavebnému sporeniu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #štátna prémia