Stavebné sporenie možno využiť aj ako dôchodkové zabezpečenie

Stavebné sporenie nie je určené len pre mladých ľudí, ktorí chcú riešiť svoje bývanie. Vďaka tomu, že použitie peňazí netreba po šiestich rokoch sporenia dokladovať, môžu ho využiť aj ľudia, ktorí si chcú vytvoriť finančnú rezervu na dôchodok.

25.11.2013 06:30
prasiatko, sporenie, piggy, vklad, termínovaný,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Tradične majú o tento druh sporenia záujem aj ľudia vo vyššom veku, pretože vytvára pre nich svojimi stabilnými podmienkami a zákonnými nárokmi na úvery veľmi vhodné prostredie na zhodnocovanie úspor a realizáciu potenciálnej, často okolnosťami vynútenej investície do bývania,“ vraví riaditeľ komunikácie Prvej stavebnej sporiteľne Miloš Blanárik.

Najväčším lákadlom stavebného sporenia je možnosť získať štátnu prémiu, ktorá v tomto roku dosahuje 11,5 percenta z vkladov. Štát prémiou odmení vždy len vklady uskutočnené v danom roku. Ak by niekto mal peniaze na stavebnom sporení z minulých rokov, ale tento rok nevloží žiadne peniaze, nedostane ani prémiu. Maximálna výška štátnej prémie dosahuje 66,39 eura. Kto chce získať túto sumu, musí tento rok poslať do sporiteľne 577,30 eura. V prípade, že by niekto vložil viac peňazí, vyššiu prémiu nedostane. Okrem prémie stavebné sporiteľne zhodnocujú všetky vklady aj úrokom, ktorý je väčšinou vo výške dvoch percent.

Prvá stavebná sporiteľňa núka seniorom aj špeciálny produkt, z ktorého nemusia vybrať peniaze naraz, ale môžu si ich nechať vyplácať postupne až počas šiestich rokov. „Pri nasporenej sume 10 000 eur, celkovej dobe sporenia 9 a viac rokov a zvolení vyplácania renty počas dvoch rokov vo štvrťročných intervaloch sporiteľ získa štvrťročnú rentu 1 284,10 eura. Celková vyplatená renta bude po zhodnotení 10 272,82 eura,“ hovorí Blanárik. V ostatných sporiteľniach sú pre seniorov určené rovnaké produkty ako pre mladších klientov.

Seniori, ktorí si sporia, môžu po splnení podmienok získať aj nárok na stavebný úver. „Dôchodca dokladuje príjem potvrdením zo Sociálnej poisťovne o poberaní starobného dôchodku, prípadne ak je klientom vdova alebo vdovec, predkladá aj doklad o poberaní vdovského dôchodku. Súčasne je podmienkou poskytnutia stavebného úveru dobrá platobná disciplína,“ vraví hovorkyňa Wüstenrot stavebnej sporiteľne Daniela Vlčková.

V niektorých prípadoch však vôbec nie je potrebné, aby žiadatelia o úver preukazovali svoj príjem. „Najčastejšie máme klienta prevereného na základe sporenia – v prípade úveru do 50 000 eur. Starší klienti nad 55 rokov sú obyčajne veľmi pravidelní a spoľahliví sporitelia a na základe toho hodnotíme ich bonitu ako vyhovujúcu,“ povedal Blanárik. V prípade, že o úver žiadajú ľudia nad 60 rokov, stavebné sporiteľne môžu vyžadovať, aby na zmluve bo uvedený aj mladší spoludlžník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie