Podielové fondy dokážu zarobiť desiatky percent, ale bez záruky

Úroky na termínovaných vkladoch v posledných mesiacoch výrazne klesli. Na ročných vkladoch banky v súčasnosti neponúkajú viac ako dve percentá. Mnohí ľudia preto hľadajú iné možnosti, ako lepšie zhodnotiť svoje úspory.

13.11.2013 06:30
sporenie, vklad, termínovaný, prasiatko Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Ľudia, ktorí majú voľné peniaze, ktoré by chceli zhodnocovať, môžu využiť investíciu do podielových fondov. Tie dokážu zarobiť výrazne viac ako termínované vklady, no investor vopred nevie, aký bude jeho skutočný výnos. Môže sa stať aj to, že nezarobí nič, ale, naopak, prerobí.

„Investovanie v banke je na Slovensku tradičný spôsob uloženia peňazí, zatiaľ čo investície do podielových fondov sú pre väčšinu ľudí stále synonymom rizikovosti a nejasnosti. Osobne si myslím, že dnes je však opak pravdou,“ tvrdí Branislav Kachnič z poradenskej spoločnosti Partners Group. Keďže podielové fondy sú oveľa viac imúnne voči politickým zásahom a krachom bánk, Kachnič sa domnieva, že sú vďaka tomu lepším ochrancom investícií.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Sú lepšie termínované vklady alebo podielové fondy?.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Správcovské spoločnosti ponúkajú niekoľko druhov podielových fondov, ktoré sa líšia možným výnosom, ale aj rizikom. Najviac tradične vynášajú akciové fondy. Tie investujú minimálne dve tretiny peňazí do akcií. Za posledný rok dokázalo až 110 týchto akciových fondov, ktoré sa predávajú na Slovensku, zarobiť viac ako desať percent. Výnos štyroch fondov dokonca prekročil 50-percentnú hranicu. Na opačnom konci tabuľky sa nachádza 33 fondov, ktoré za posledný rok priniesli investorom stratu. Vo dvoch fondoch sa negatívny výnos pohyboval až na úrovni okolo 30 percent.

Naopak, najbezpečnejšie by mali byť peňažné podielové fondy. Tie vkladajú peniaze investorov predovšetkým na termínované vklady či nakupujú štátne pokladničné poukážky. Keďže tieto investície sú bezpečné, zodpovedá tomu aj výnos. Ten je približne rovnaký ako banky ponúkajú na krátkodobých termínovaných vkladoch. V súčasnosti len jeden peňažný fond priniesol za posledný rok investorom zisk vyšší ako pol percenta.

Vyššie výnosy možno získať v dlhopisových fondoch. Za posledný rok trinásť fondov zarobilo viac ako päť percent. Ďalších 19 zabezpečilo investorom výnos vyšší ako tri percentá. V porovnaní s akciovými ponúkajú dlhopisové fondy nižšie riziko. V strate síce za posledný rok skončilo 23 fondov, ale 17 z nich znehodnotilo peniaze o menej ako tri percentá. Ani v jednom fonde neprevýšila ročná strata osem percent.

Problém je, že nikto nevie vopred povedať, koľko bude daný podielový fond zarábať. Finanční sprostredkovatelia môžu vždy len ukázať, koľko zarábal doteraz či aký bol jeho priemerný výnos. Mali by však vždy zároveň aj pripomenúť, že predchádzajúce výnosy nie sú zárukou budúcich ziskov. Ak niektorý fond posledných desať rokov priniesol každoročne 5-percentný výnos, neznamená to, že aj potom, ako doň vložíte peniaze, bude zarábať rovnako.

Produktový analytik OVB Allfinanz Slovensko Jozef Fronc tvrdí, že ľudia by sa mali rozhodovať o tom, či dajú peniaze do podielových fondov, alebo ich vložia do banky podľa toho, na aký čas potrebujú peniaze a toho, aký majú vzťah k riziku. „Bankové vklady sú najčastejšie vhodné pri investičnom horizonte do jedného roka. Samozrejme, pre opatrného investora aj na dlhšiu dobu. Podielové fondy sú štandardne vhodné pre minimálne investičné horizonty od jedného do desať rokov,“ tvrdí Fronc.

Podľa Kachniča z Partners Group by ľudia mali mať v banke len rezervy potrebné na dennodenné používanie, ktoré potrebujú mať na dosah bankomatovej karty či na rýchlu platbu peňazí na iný bankový účet. „Inak povedané, u nepodnikateľov na to postačuje približne jeden- až dvojnásobok mesačných výdavkov. U podnikateľov viac, v závislosti od potrebného obežného kapitálu na réžiu firmy či materiálu.“ Ostatné voľné peniaze je podľa neho vhodné investovať do podielových fondov.

Ako fungujú podielové fondy

  • Správcovská spoločnosť nakupuje za peniaze investorov cenné papiere alebo tieto peniaze vkladá do nástrojov finančného trhu. Všetky tieto cenné papiere sú vo vlastníctve investorov.
  • Vlastnícke práva k majetku fondu reprezentujú podielové listy, ktoré majú investori. Každému z nich tak patrí časť majetku fondu v závislosti od výšky jeho investície.
  • Ak sa zvýši hodnota cenných papierov, do ktorých fond investoval, vzrastie aj hodnota majetku fondu. Výnos sa rozdelí medzi jednotlivých investorov na základe ich podielu.
  • Pri investovaní do fondu si investor za svoje peniaze nakúpi podiely za ich aktuálnu hodnotu. Napríklad ak je hodnota podielu jedno euro a niekto investuje tisíc eur, získa tisíc podielov. Ak by sa hodnota podielu zvýšila na 1,50 eura, hodnota investície by stúpla na 1¤500 eur. Naopak, ak by sa hodnota podielu znížila na 0,50 eura, hodnota jeho investície by klesla na 500 eur.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #termínované vklady #podielové fondy