Kto má nárok na štátnu prémiu?

Otázky a odpovede o stavebnom sporení.

23.10.2013 06:30
peniaze, výhra, vklad, úroky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aké úroky sú štandardné v stavebnom sporení?

Stavebné sporenie ponúka štandardne úrokovú sadzbu 2 % ročne pri sporení. Podstatou je, že úročenie je garantované počas celej doby sporenia. Zo zákona o stavebnom sporení zároveň vyplýva nárok každého sporiteľa na stavebný úver po splnení podmienok. Úrokové sadzby stavebných úverov sú rovnako garantované počas celej doby splácania, čiže sa nemenia.

Ako sú moje vklady v stavebnom sporení chránené?

Bezpečnosť vkladov v stavebných sporiteľniach je riešená rovnako ako vo všetkých ostatných bankách a je v zmysle zákona zaručená Fondom ochrany vkladov až do výšky 100 000 eur. Navyše, systém stavebného sporenia je uzavretý. Stavebné sporiteľne nerobia žiadne riskantné obchody na burzách. Vklady klientov následne poskytujú vo forme úverových prostriedkov len stavebným sporiteľom.

Kto má nárok na štátnu prémiu?

Nárok na štátnu prémiu má každý stavebný sporiteľ, ktorý uzatvorí prémiovo zvýhodnenú zmluvu o stavebnom sporení a počas roka uskutoční pravidelné alebo nepravidelné vklady na svoj účet stavebného sporenia. Štátna prémia je v súčasnosti 11,5 % z vkladov sporiteľov v roku, maximálne 66,39 eura. Na štátnu prémiu majú nárok aj právnické osoby – konkrétne spoločenstvá vlastníkov bytov. Na každé štyri byty v bytovom dome spravované spoločenstvom pripadá jedna štátna prémia. Každý sporiteľ môže mať maximálne jednu prémiovo zvýhodnenú zmluvu o stavebnom sporení. Stavebným sporiteľom sa môže stať každý občan aj neplnoleté dieťa a má rovnako nárok na štátnu prémiu.

Ak chcem peniaze zo stavebného sporenia vybrať, musím dokladovať účel použitia, napríklad predložiť bločky?

V prípade, že by sporiteľ použil svoje nasporené prostriedky skôr, ako uplynie 6 rokov od uzatvorenia zmluvy o stavebnom sporení, čo je zákonom stanovená doba účelovej doby viazanosti vkladov v stavebnej sporiteľni, musí predložiť doklady účelového použitia prostriedkov v súlade so zákonom. Ak ich nepredloží, nárok na štátnu prémiu stráca. Nárok na štátnu prémiu stratí aj v prípade, ak zruší zmluvu o stavebnom sporení skôr, ako uplynie 24 mesiacov od jej uzatvorenia. Po uplynutí 6 rokov od uzatvorenia zmluvy o stavebnom sporení nemusí sporiteľ preukazovať použitie prostriedkov stavebného sporenia. Takáto regulácia platí aj v prípade, že sporiteľ požiada o stavebný úver. Ak oň požiada až po šiestich rokoch od uzatvorenia zmluvy o stavebnom sporení, je v zmysle zákona povinný dokladovať len použitie prostriedkov stavebného úveru.

Môžem si z prostriedkov zo stavebného sporenia kúpiť nábytok do bytu?

Kúpa nábytku a zariadenia je v súlade s účelmi použitia stavebného sporenia len vo vyhradených prípadoch, a to, ak sú nábytok a spotrebiče pevne zabudované do stavby – napríklad kuchynská linka so vstavanými spotrebičmi, všetky sanitárne zariaďovacie predmety, vstavané skrine, ohrievače na teplú úžitkovú vodu, samozrejme vykurovacie telesá a podobne. Z nasporených peňazí, prípadne peňazí čerpaných z úveru môžete hradiť všetky úpravy, opravy, rekonštrukcie, kúpu domu či bytu, pozemku aj spracovanie projektu a energetického certifikátu.

Kedy má sporiteľ nárok na stavebný úver?

Nárok na poskytnutie stavebného úveru klientovi vznikne najskôr po 24 mesiacoch sporenia, a to v prípade, že klient nasporil prostriedky v minimálnej výške zakotvenej v jeho zmluve o stavebnom sporení. Výška stavebného úveru sa rovná rozdielu medzi cieľovou sumou a nasporenou sumou. Podmienkou na získanie nároku na stavebný úver je zisk hodnotiaceho čísla, ktoré každá stavebná sporiteľňa vypočítava z objemu nasporených vkladov, dĺžky sporenia a výšky pripísaného úroku. Požadované hodnotiace číslo uvádza každá sporiteľňa vo svojich všeobecných obchodných podmienkach, ktoré má spravidla zverejnené aj na svojej webovej stránke. Výpočet hodnotiaceho čísla zároveň reflektuje zákonné požiadavky a limity a preto nárok na stavebný úver pri pravidelnom mesačnom sporení v stavebnou sporiteľňou odporučenej výške získate nárok na stavebný úver spravidla po uplynutí 6 rokov od uzatvorenia zmluvy o stavebnom sporení.

Odpovedal: PhDr. Radovan Slobodník, manažér pre médiá Prvej stavebnej sporiteľne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie