Kto chce štátnu prémiu, musí si sporiť aspoň dva roky

Stavebné sporiteľne lákajú ľudí predovšetkým na štátnu prémiu. Vďaka nej získajú vyšší výnos ako na termínovaných vkladoch či sporiacich účtoch v bankách. Kto si však chce vybrať peniaze zo stavebného sporenia skôr ako po šiestich rokoch, musí ich použiť na zabezpečenie svojho bývania.

21.10.2013 06:30
hypotéka, stavebné, stavba, stavebné povolenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

"Nasporené peniaze môže klient po ukončení základného 6-ročného cyklu sporenia použiť na čokoľvek. Ak sa však rozhodne čerpať úver, a tiež v prípade predčasného ukončenia sporenia, musí použiť prostriedky účelovo na financovanie bývania,“ vraví hovorkyňa Wüstenrot stavebnej sporiteľne Daniela Vlčková. Zákon o stavebnom sporení pritom presne určuje, na čo možno peniaze použiť. Sporiteľ ich môže vynaložiť napríklad na kúpu bytu či stavbu domu, na modernizáciu, kúpu pozemku či prestavbu nebytových priestorov na byt. „Do účelového použitia financií zo stavebného sporenia nepatrí kúpa bytového zariadenia, s výnimkou takého, ktoré je pevnou súčasťou bytu alebo domu ako napríklad kuchynská linka alebo vstavané skrine,“ tvrdí Vlčková.

Len čo klient požiada o ukončenie zmluvy a ešte neuplynulo šesť rokov od začiatku sporenia, stavebná sporiteľňa mu dá nasporené peniaze spolu s úrokmi. „Štátnu prémiu mu sporiteľňa vyplatí až potom, keď zdokladuje, že takto získané prostriedky použil na účely spojené s bývaním,“ povedal Radovan Slobodník z Prvej stavebnej sporiteľne. „Na zdokladovanie účelu použitia prostriedkov stavebného sporenia má 24 mesiacov od výpovede zmluvy o stavebnom sporení. Najčastejšie používanými dokladmi zo strany klientov sú bločky z registračných pokladníc či faktúry za rôzne služby,“ dodal Slobodník.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Na čo môžete použiť peniaze zo stavebného sporenia.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Kto by chcel peniaze skôr ako po dvoch rokoch, môže ich takisto vybrať. V takom prípade mu však sporiteľňa vyplatí len peniaze, ktoré na sporenie vložil, a úrok. Štátnu prémiu takýto klient nedostane. Navyše po zarátaní poplatku za uzatvorenie zmluvy, ročného poplatku za vedenie účtu a poplatku za predčasné zrušenie zmlúv, skončí tento klient pravdepodobne v strate.

Stavebné sporiteľne nepýtajú poplatok za ukončenie zmluvy zvyčajne až od klientov, ktorí si sporia minimálne šesť rokov. Kto vyberie peniaze skôr, ten musí poplatok zaplatiť. Jeho výška závisí predovšetkým od toho, ako dlho si klient sporil. S narastajúcou dĺžkou sporenia sa jeho výška postupne znižuje. Prvá stavebná sporiteľňa si napríklad od klientov, ktorí zrušia zmluvu do troch rokov, pýta 90 eur. V prípade, že má klient zmluvu dlhšie ako štyri roky, zaplatí 30 eur. Wüstenrot a ČSOB určujú výšku poplatku podľa cieľovej sumy, ktorú si klient zvolil. Aj u nich poplatok postupne klesá.

Kto chce vybrať peniaze skôr ako po šiestich rokoch, mal by si preto spočítať, či na poplatkoch celkovo nezaplatí viac, ako zinkasoval na úrokoch a na štátnej prémii. Myslieť na to by však mali aj ľudia, ktorí si stavebné sporenie zakladajú. Ak si dajú pre istotu vysokú cieľovú sumu, môže sa im to v budúcnosti vypomstiť v podobe vysokého poplatku za zrušenie zmluvy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie