Každý človek má našetrených priemerne 5-tisíc eur

Na konci minulého roka mal priemerne každý Slovák hrubé finančné aktíva vo výške 9 182 eur. Po odrátaní súkromných dlhov, ako sú napríklad spotrebné úvery či hypotéky, disponoval každý Slovák čistými finančnými aktívami v sume 5 010 eur.

25.09.2013 12:47
peniaze, výhra, vklad, úroky Foto:
Ilustračné foto.
debata (35)

Ako ďalej vyplýva zo štúdie Allianz Global Wealth Report, ktorá sumarizuje dáta z 52 krajín, Slovensko je v rebríčku súkromného bohatstva obyvateľov na 36. mieste.

Zo štúdie ďalej vyplynulo, že v porovnaní s rokom 2011 narástli úspory slovenských domácností o 8,1 %. Súčasne sa však zvyšovalo aj ich zadlžovanie, v porovnaní s predošlým rokom narástlo o 13,2 %. Čiže čisté úspory Slovákov vzrástli o 4,3 %, čo je podľa Allianzu najmenej v celom regióne strednej a východnej Európy.

V dlhodobejšom horizonte sa však rast úspor Slovákov nejaví podľa Allianzu až tak pesimisticky. V porovnaní s obdobím pred krízou vzrástli čisté finančné aktíva Slovákov o 37 %. To je najviac spomedzi krajín v regióne strednej a východnej Európy. Navyše, od roku 2000 sa čisté finančné aktíva slovenských domácností viac ako zdvojnásobili.

V porovnaní so susednými krajinami patria úspory slovenských obyvateľov k tým nižším. Z krajín V4 sú na tom lepšie všetky krajiny, Česi majú dokonca viac ako dvojnásobne vyššie čisté úspory oproti Slovákom, a to 10 096 eur. Výška finančných aktív ľudí z Rakúska nás prevyšuje osemnásobne, keďže každý z nich má čisté finančné aktíva v hodnote 41 985 eur. Horšie sú na tom len Ukrajinci, ich priemerné čisté finančné aktíva na obyvateľa dosiahli 1 303 eur.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #vklady