Stavebné sporenie ponúka vyššie úroky, ale aj poplatky

Vďaka štátnej prémii klienti stavebných sporiteľní zarobia na úrokoch výrazne viac, ako keby si sporili v banke na termínovanom vklade alebo sporiacom účte.

25.09.2013 06:30
sporenie, prasiatko, mince, úspory, vklad,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri vklade vo výške 5-tisíc eur na jeden rok ponúkajú banky úroky nižšie ako dve percentá. V niektorých bankách klienti zarobia dokonca len okolo pol percenta. Pri vkladoch na tri roky len dve banky núkajú sporiteľom úrok nad dvomi percentami. V troch bankách však zarobia menej ako percento ročne. Aj pri vklade na päť rokov, ktorý ponúka len zopár bánk, možno zarobiť maximálne 2,5 percenta ročne.

Naproti tomu stavebné sporiteľne núkajú na väčšine produktov ročný výnos vo výške dvoch percent. V rámci akcií možno získať aj viac a naopak klienti, ktorí si sporia pre to, aby čo najskôr dostali úver, získajú menšie zhodnotenie. Odmenou im však bude nižší úrok z úveru.

Okrem toho však klienti stavebných sporiteľní majú nárok aj na štátnu prémiu, ktorá je v tomto roku vo výške 11,5 percenta z vkladov. Vďaka nej si môžu za rok prilepšiť maximálne o 66,39 eura.

Po zrátaní úroku, ktorý sporiteľom vypláca stavebná sporiteľňa a štátnej prémie, vyjde, že ak si niekto vyberie peniaze za šesť rokov, jeho priemerný ročný výnos dosiahne 5,53 až 5,65 percenta.

Stavební sporitelia však musia počítať s tým, že na rozdiel od termínovaných vkladov je stavebné sporenie spoplatnené. Už pri založení sporenia musí klient zaplatiť poplatok za uzatvorenie zmluvy vo výške od 20 eur až po 0,9 percenta z cieľovej sumy. Ak by si napríklad niekto zvolil cieľovú sumu 50-tisíc eur, musí zaplatiť poplatok vo výške 20 až 450 eur podľa zvoleného produktu.

Sporitelia musia platiť aj poplatok za vedenie sporiaceho účtu, ktorý je 11,88 až 12 eur ročne. Pre tento poplatok sa stavebné sporenie oplatí viac ľuďom, ktorí si sporia vyššie čiastky. Ak si napríklad niekto sporí mesačne 10 eur, získa v tomto roku na štátnej prémii 13,80 eura. Keď si sporiteľňa strhne 12 eur za vedenie účtu, klient vďaka prémii zarobí 1,80 eura. V prípade, že si niekto sporí 50 eur mesačne, po odpočítaní poplatku mu z prémie zostane 57 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #termínované vklady