Na vkladoch zarobíme menej

Úroky na termínovaných účtoch budú klesať aj v auguste. Po tom, čo niektoré banky v júli stiahli nadol úroky s viazanosťou na rok a viac, v auguste oznámili pokles úrokov aj ďalšie banky.

09.08.2013 13:48
sporenie, vklad, termínovaný, úrok, prasiatko Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Sporiteľ zníženie úrokov v niektorých bankách pocíti aj pri menšej viazanosti. Od začiatku roka tak úroky na termínovaných účtoch bánk v priemere poklesli o 0,7 percentu­álneho bodu. Bánk, ktoré úroky znížia, môže pribúdať. „Dá sa očakávať, že všetci hráči na trhu budú reagovať na aktuálnu situáciu, pokiaľ tak už neurobili,“ povedal vedúci oddelenia produkt manažment OVB Allfinanz Slovensko Ivo Wilhalm.

Jedným z hlavných dôvodov je podľa firmy OVB Allfinanz Slovensko reakcia na vývoj na finančných trhoch. „Úrokové sadzby vo všeobecnosti poklesli. Významný vplyv na vývoj úrokových sadzieb má napríklad aj politika centrálnych bánk. Príkladom je americká centrálna banka, ktorá razila v poslednom čase politiku nákupu dlhopisov, čím zvyšovala ponuku peňazí na trhu. To zároveň tlačí nadol úrokové sadzby,“ vysvetlil Wilhalm. Banky okrem toho podľa neho reagujú aj na konkurenčný boj o podiel na trhu.

OVB však už nepredpokladá ďalší výrazný pokles. „V krátkodobom horizonte nepredpokladáme ďalšie výrazné znižovanie úrokových sadzieb. Skôr očakávame ich stagnáciu,“ povedal Wilhalm. Aj preto je podľa neho na klientoch bánk, či zvolia inú alternatívu k sporeniu, povedzme do investičných prostriedkov s vyššou možnosťou zisku, napríklad podielových fondov. „V takom prípade klient musí akceptovať aj prípadnú vyššiu mieru rizika. Na druhej strane ale treba tiež povedať, že svetové akciové indexy momentálne atakujú historické maximá a preto je otázny aj ich ďalší vývoj,“ dodal Wilhalm.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #termínované vklady