Atraktivita stavebného sporenia sa zníži

Státisíce klientov stavebných sporiteľní budú musieť na budúci rok viac sporiť. V opačnom prípade nebudú schopní ušetriť dosť peňazí na získanie maximálnej štátnej prémie, ktorá zostáva na úrovni 66,39 eura.

25.07.2013 08:00
euro, peniaze, mince Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Kým tento rok na najvyššiu prémiu stačí v jednej z troch stavebných sporiteľní uložiť 577,3 eura, na budúci rok to bude 781,06 eura. Vymeriavací základ sa odvíja zo vzorca daného zákonom, v ktorom zohráva dôležitú úlohu úročenie slovenských dlhopisov. Keďže štát si požičiava lacnejšie, vymeriavací základ na stavebnú prémiu sa zvyšuje.

„Rozdiel vo výške optimálneho ročného vkladu bude 203,80 eur, čo by znamenalo v roku 2014 nasporiť mesačne o asi 17 eur viac než v tomto roku, ak klient bude chcieť získať maximálnu štátnu prémiu 66,39 eura,“ uviedla hovorkyňa Wüstenrot stavebnej sporiteľne Daniela Vlčková. Ak by priemerný klient aj v budúcom roku dokázal ušetriť „len“ 600 eur, tak ako je to doteraz, od štátu by dostal 51 eur. V porovnaní s týmto rokom by tak stratil niečo nad 15 eur. „Je predpoklad, že určitá časť klientov bude sporiť viac, kým ďalšia časť klientov bude sporiť naďalej adekvátne svojim finančným možnostiam a získa alikvotnú časť štátnej prémie,“ zhodnotila Vlčková.

„Stavební sporitelia patria do nízkopríjmovej prípadne strednej príjmovej skupiny, preto sa priemerný mesačný vklad stavebného sporiteľa pohybuje okolo 50 eur,“ dodal Radovan Slobodník, hovorca Prvej stavebnej sporiteľne.

Za zvyšovaním sumy potrebnej na získanie maximálnej štátnej prémie stojí zákon z roku 2005. „Proces stanovenia percentuálnej výšky štátnej prémie je automatický a vyplýva zo zákona,“ povedal hovorca ministerstva financií Radko Kuruc. S určovaním percentuálnej výšky stavebnej prémie na základe vzorca stavebné sporiteľne súhlasia. „Tento krok spred deviatich rokov stavebné sporiteľne privítali, pretože možno hovoriť naozaj o objektívnom spôsobe určenia percenta štátnej prémie a sme radi, že už 9 rokov zabezpečuje stabilitu štátnej prémie a jej nezávislosť od politických rozhodnutí a platí dodnes,“ potvrdil Slobodník.

Stanovený vzorec tak určil, že v roku 2014 bude maximálna štátna prémia vo výške 8,5 percenta z ročného vkladu, kým dnes je na úrovni 11,5 percenta. „Nakoľko výnosnosť štátnych dlhopisov mala v rozhodujúcom období od 1. 7. 2012 do 30. 6. 2013 klesajúcu tendenciu, premietlo sa to cez vzorec aj do výpočtu percenta štátnej prémie pre budúci rok,“ priblížila Vlčková.

Stavebné sporiteľne napriek tomu neočakávanú menší záujem o sporenie. „V porovnaní s dlhodobým poklesom úrokových sadzieb depozít na slovenskom finančnom trhu je naďalej stavebné sporenie jednou z najstabilnejších a najvýnosnejších foriem zhodnotenia finančných prostriedkov,“ povedal Juraj Štefanovič z komunikačného oddelenia ČSOB Finančnej skupiny. Na porovnanie, pri vkladoch sú najvyššie úroky momentálne na úrovni 2,25 percenta. „Stavební sporitelia môžu aj prostredníctvom štátnej prémie zhodnotiť svoje vklady až o 4,73 percenta v priemere ročne a zabezpečiť si rýchlejšie vlastné aj úverové finančné prostriedky na obnovu alebo výstavbu nového kvalitného bývania,“ uzavrel Slobodník. Stavebné sporenie totiž po šiestich rokoch sporenia umožňuje zobrať výhodnú pôžičku na bývanie a pri kratšej dobe sporenia sú ľuďom dostupné takzvané medziúvery.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #stavebné sporenie