V bankách máme 25 miliárd eur, dlhujeme im takmer 38 miliárd

Vklady obyvateľstva v bankách v prvých štyroch mesiacoch tohto roka vzrástli. Rovnako banky zaznamenali v prvom štvrťroku aj nárast celkového objemu poskytnutých úverov.

07.06.2013 12:19
vklad, sporenie, termínovaný Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa Poštovej banky, ktorá vychádza z údajov Národnej banky Slovenska, sa vklady obyvateľstva v bankách vyšplhali ku koncu apríla tohto roku na takmer 25,5 miliardy eur. „Táto hranica pritom nebola ešte nikdy predtým atakovaná. Celkové vklady obyvateľstva tak boli medziročne vyššie o viac ako 1,2 miliardy eur, resp. o 5,1 %,“ uvádzajú analytici banky.

V rámci jednotlivých vkladov v bankách dominovali podľa Poštovej banky termínované vklady. Na konci apríla 2013 mali Slováci na termínovaných vkladoch uložených 13,8 miliardy eur, čo predstavovalo 54 % z celkového objemu peňazí uložených obyvateľstvom v bankách. „Slováci uprednostňujú najmä termínované vklady do jedného roku (vrátane), ktoré boli na konci apríla evidované vo výške 5,8 miliardy eur. Len o niečo nižší objem finančných prostriedkov, 5,1 miliardy eur, mali našinci uložený na termínovaných vkladoch s dobou viazanosti dlhšou ako dva roky,“ informuje Poštová banka. Bežné účty pritom tvorili z celkových vkladov obyvateľstva 29 % a dosiahli 7,4 miliardy eur.

Podľa Slovenskej sporiteľne vzrástol počas prvého tohoročného štvrťroku na Slovensku aj objem poskytnutých úverov. Od bánk si domácnosti, firmy a obce ku koncu marca 2013 požičali, taktiež podľa údajov centrálnej banky, celkovo 37,8 miliardy eur, čo je medziročný rast o 3 %. „Pod rast objemu úverov sa okrem domácností podpísalo aj financovanie firiem a korporátneho sektora,“ informuje banka. Celkovo pritom poskytla Slovenská sporiteľňa ku koncu marca úvery v objeme viac ako 7,3 miliardy eur. Banka počas prvého štvrťroku tohto roka zaznamenala aj výrazný pokles nesplácaných úverov.

Slovenská sporiteľňa poskytla v prvom štvrťroku 2013 úvery na bývanie v objeme viac ako 300 miliónov. eur, čo je o 70 % viac ako v prvom štvrťroku 2012. Spotrebné úvery banka počas prvých troch mesiacov poskytla v objeme 110 miliónov eur a v porovnaní s vlaňajškom tak v tomto segmente úverov zaznamenala nárast o 8 %.

debata chyba