Bezcenných akcií sa možno zbaviť len do konca tohto roka

Záujem občanov o bezodplatný prevod tzv. bezcenných cenných papierov na Fond národného majetku SR v minulom roku prudko vzrástol. Do procesu prevodu cenných papierov na fond sa v roku 2012 zapojilo viac ako 190 tisíc občanov, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2011 nárast o 37 %.

29.04.2013 14:24
RMS, akcie, bezcenné, FNM, Fond národného majetku Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

„Z uvedeného počtu občanov viac ako 166 tisíc požiadalo o výpis z majetkového účtu z evidencie Centrálneho depozitára cenných papierov, okolo 155 tisíc previedlo svoje cenné papiere na fond a cca 144 tisíc zrušilo svoj majetkový účet,“ uvádza fond v návrhu výročnej správy za minulý rok.

Vplyvom stúpajúceho záujmu o proces bezodplatného prevodu cenných papierov na fond sa podľa výročnej správy výrazne zvýšil počet úloh a činností odboru kapitálového trhu fondu. Tieto činnosti súviseli najmä s informačnými službami, sumarizovaním, kontrolou, overením a archiváciou dokladov, či s preplácaním poplatkov súvisiacich s prevodmi. „Na proces bezodplatného prevodu cenných papierov bolo v roku 2012 vynaložených cca 12,7 milióna eur,“ uvádza FNM.

Prevod bezcenných cenných papierov na FNM je možný už len do konca tohto roka. Pôvodne mal tento termín uplynúť v závere roka 2012, avšak poslanci NR SR začiatkom minulého roka tento termín posunuli o rok. Možnosť bezplatného prevodu cenných papierov na fond existuje od 1. októbra 2009.

Občania môžu požiadať o výpis z účtu v centrálnom depozitári na vybraných pracoviskách Slovenskej pošty alebo aj na pobočkách spoločnosti RM-S Market. Ak sa rozhodnú, že cenné papiere pre nich nemajú hodnotu, môžu ich bezodplatne previesť na FNM, ktorý za nich uhradí poplatok za vedenie účtu majiteľa. Fond po prevode cenných papierov preberá za prevodcu poplatky za vedenie účtu za rok, v ktorom boli prevedené a maximálne za dva kalendárne roky predchádzajúce tomuto roku.

4 debata chyba