V neistých časoch ľudia dávajú prednosť istote

Ľudia bankám stále dôverujú, hovorí o dôvodoch, prečo ľudia stále ukladajú úspory do bánk, Katarína Dúbravská, manažérka finančno-sprostredkovateľskej spoločnosti Partners Group SK.

19.04.2010 06:52
euro, bankovky, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Ako sa správajú Slováci k úsporám? Dajú ich skôr do banky na termínovaný vklad alebo do podielových fondov?

V súčasnej dobe neistoty dávajú ľudia skôr prednosť istote termínovaných vkladov v bankách. Aj napriek tomu, že správne vybraté portfólio podielových fondov pod dohľadom odborníka im môže zarobiť niekoľkonásobne viac. Väčšinou sa však ľudia, bohužiaľ, sami rozhodujú pre v danom čase nesprávny produkt, hlavne na základe zlých minulých skúseností.

Čo robí so svojimi peniazmi skutočne konzervatívny klient?

Drží ich na bežnom účte, vkladnej knižke, doma, maximálne na termínovanom vklade. Väčšinou sú to ľudia, ktorí sú veľmi šporovliví a majú priemerný až podpriemerný príjem. Taký investor sa snaží svoje peniaze čo najmenej viazať. Má takto pocit, že keby sa čokoľvek dialo, môže ich vybrať a použiť ako hotovosť. Vtedy je najspokojnejší, pretože peniaze reálne vidí.

Sú termínované vklady medzi klientmi stále obľúbené?

Sú, pretože pri nich majú stále pocit istoty a úrokové sadzby boli ešte donedávna na príjemnej úrovni 2 – 3 %, v závislosti od doby viazanosti. Otázkou zostáva, ako v najbližšom období zareagujú na znižujúce sa úroky. Podľa môjho názoru však neinformovaný človek bude pod tlakom krízy, ktorou svet prechádza, ešte dlho pokladať termínované vklady za výhodné a jediné isté riešenie.

Aké majú ľudia najčastejšie dôvody na to, aby peniaze uložili do banky?

Najčastejším dôvodom je pocit istoty, že o peniaze neprídu a majú istý výnos. Ľudia ešte stále dôverujú bankám viac ako iným finančným inštitúciám.

debata chyba