Dôchodcovia si môžu prilepšiť prácou

Desaťtisíce dôchodcov si svoj príjem zlepšujú prácou. Podľa údajov Sociálnej poisťovne v súčasnosti popri dôchodku pracuje takmer 130–tisíc starobných a invalidných dôchodcov. Ide len o ľudí, ktorí sú zamestnaní na riadnu pracovnú zmluvu. Dohodárov môže byť ešte viac. Tých však Sociálna poisťovňa neeviduje.

22.02.2011 06:30
pracujúci, dôchodca, počítač, dôchodkyňa Foto:
Dôchodca platí vyššie dane ako ľudia, ktorí nie sú v dôchodku, oslobodený je však od invalidného poistenia a poistenia v nezamestnanosti, vďaka čomu ušetrí štyri percentá z hrubej mzdy.
debata

Dôchodcovia sa môžu zamestnať na akejkoľvek pracovnej pozícii. Viktor Križan z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity hovorí, že žiaden zákon nerozlišuje medzi dôchodcami a ostatnými zamestnancami. Lenže podľa Zákonníka práce, ak osobitný právny predpis vyžaduje na výkon práce zdravotnú alebo psychickú spôsobilosť či iný predpoklad, zamestnávateľ môže uzatvoriť pracovnú zmluvu len s človekom, ktorý dané podmienky spĺňa.

Dôchodca, ktorý sa zamestná, nemá ani žiadne povinnosti voči Sociálnej poisťovni, ktorá mu vypláca dôchodok. „Je povinnosťou zamestnávateľa, aby zamestnanca prihlásil do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia pred vznikom pracovnoprávneho vzťahu,“ tvrdí riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová.

Väčšina dôchodcov, ktorí sa zamestnajú, je naďalej verná svojmu doterajšiemu zamestnávateľovi. „Poväčšine zostávajú pracovať prostredníctvom dohôd o vykonaní práce na pracovisku predchádzajúceho pôsobenia, prípadne sú angažovaní na upratovacie práce alebo ako noční vrátnici a podobne,“ vraví konateľ personálnej agentúry ProAct People Peter Paška.

Niektorí zamestnávatelia dokonca dôchodcov pred mladšími ľuďmi aj uprednostňujú. „Deje sa tak napríklad v prípadoch, keď zamestnávatelia nepotrebujú špecialistu na určitú oblasť zamestnať na plný pracovný čas, ale iba na niekoľko dní do týždňa. Starší ľudia sú vhodní aj na pozície, kde sa vyžaduje skúsenosť a serióznosť napríklad zo strany klientov zamestnávateľa,“ povedal riaditeľka divízie komunikácie spoločnosti Trenkwalder Lívia Franková.

Keďže dôchodcovia poberajú penziu, za svoju prácu si zvyčajne vypýtajú menej peňazí ako ľudia, ktorí ešte nedovŕšili dôchodkový vek. „Často majú oveľa reálnejšie mzdové požiadavky ako mladší ľudia a dokážu byť vďační za poskytnutú príležitosť, preto sú k zamestnávateľovi lojálnejší,“ hovorí Franková.

Dôchodca, ktorý sa zamestná, musí platiť odvody rovnako ako jeho mladší kolegovia. Oslobodený je len od invalidného poistenia a poistenia v nezamestnanosti, vďaka čomu ušetrí štyri percentá z hrubej mzdy. Naopak, na daniach zaplatí viac ako ľudia, ktorí nie sú v dôchodku. Penzistom sa totiž znižuje nezdaniteľné minimum o ich dôchodok. Dane tak platia z vyššej sumy ako ostatní pracujúci. Ak však za rok plat dôchodcu nepresiahne polovicu nezdaniteľného minima, štát mu všetky dane vráti.

Podľa skúseností personálnych agentúr dôchodcovia pri zamestnávaní preferujú prácu na dohodu. „Riadne pracovné zmluvy boli využívanejšie pri zamestnávaní predčasných dôchodcov, ktorí napriek odchodu do predčasného dôchodku zostali pracovať u svojho aktuálneho zamestnávateľa,“ hovorí Franková. Od januára sa zmenil zákon a predčasní dôchodcovia už nemôžu pracovať na zmluvu. Ak si chcú naďalej zachovať aj príjem zo zamestnania, musia od marca začať pracovať na dohodu.

debata chyba