Slováci majú dvojnásobne viac poistiek, ako je priemer

Rozšírenosť poisťovacích produktov na Slovensku, či už poistenia majetku, alebo osobného poistenia, dvojnásobne prevyšuje priemer v regióne strednej a východnej Európy (CEE). Vyplýva to zo záverov prieskumu spoločnosti GfK, podľa ktorých je to spôsobené jednak väčšou poisťovníckou tradíciou, ako aj vyšším príjmom obyvateľstva na Slovensku, ako je priemer v sledovanom regióne.

27.11.2012 13:20
poistenie, poistka, klient, banka, zmluva Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

„V roku 2012 vlastní v oblasti poistenia majetku nejaký druh poistky až 80 percent obyvateľov Slovenska, čo je nárast o tri percentá oproti roku 2011,“ informuje GfK. Najviac je pritom rozšírené povinné zmluvné poistenie, ktoré má uzatvorené 57 percent obyvateľov. Dobrovoľné havarijné poistenie má uzatvorených na Slovensku výrazne menej, a to 13 percent populácie. Druhou najrozšírenejšou poistkou majetku je poistenie domácností, ktoré vlastní 53 percent populácie.

Slovensko je výrazne nad regionálnym priemerom aj v oblasti osobného poistenia, keďže niektorým z jednotlivých druhov poistenia v tomto segmente je zabezpečená polovica populácie. Najviac rozšíreným poistným produktom v skupine osobných poistiek sú životné poistky, ktoré vlastnia asi štyria z desiatich Slovákov. Ďalšiu významnú skupinu tvorí úrazové poistenie s 24 percentnou penetráciou.

Dva z kľúčových ukazovateľov výkonu trhu s poisťovacími produktmi v celom regióne CEE vykazujú podľa GfK stabilný vývoj. Podiel obyvateľstva s nejakým typom poistenia majetku v rámci regiónu bol v roku 2008 na úrovni 41 percent a do roku 2011 sa výrazne nezmenil a dosiahol úroveň 42 percent. „Takmer identický obraz sa ponúka v oblasti podielu obyvateľstva s osobným poistením. V roku 2008 malo takýto typ poistky 27 percent obyvateľov v regióne CEE, zatiaľ čo v roku 2011 to bolo 26 percent,“ dodáva spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba