Mladí ľudia zaplatia za poistky najviac

Mladí motoristi sú pre poisťovne najrizikovejší. V niektorých poisťovniach preto zaplatia za poistenie auta výrazne viac. Väčšinou je ich poistné vyššie ako v prípade staršieho vodiča, ktorý spôsobil dopravnú nehodu.

18.11.2012 06:30
pzp, povinné zmluvné poistenie, vodič Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Za poistenie Škody Felicia zaplatí 20-ročný majiteľ vo väčšine poisťovní viac ako 150 eur ročne. V prípade, že si rovnaké auto poistí 45-ročný človek, ktorý nespôsobil dopravnú nehodu, vo väčšine poisťovní zaplatí menej ako sto eur. Podobné ceny dostane aj vodič, ktorý za posledný rok spôsobil dopravnú nehodu.

Najlacnejšie poistenie ponúkajú mladým ľuďom Kooperativa a Komunálna poisťovňa. Za poistenie Škody Fabia tu zaplatia 20-roční vodiči len o pár eur viac ako skúsení šoféri. Naopak, z cien, ktoré zaslali poisťovne, vyplýva, že za poistenie Škody Fabia si začínajúci vodiči v porovnaní so staršími najviac priplatia v poisťovni AXA. Rozdiel v cene poistky medzi 20-ročným a 45-ročným motoristom tu dosiahol takmer štvornásobok.

Pre poisťovne predstavuje najhoršiu kombináciu mladý človek za volantom silného auta. V prípade auta s objemom valcov 2,2 litra a výkonom 145 kilowattov si za poistenie pre mladých ľudí v porovnaní so staršími pýtajú viaceré poisťovne dvojnásobné poistné.

Vďaka tomu, že niektoré poisťovne pýtajú od mladých ľudí vysoké poistné, oplatí sa tejto skupine vodičov porovnať si ponuku od viacerých poisťovní. Napríklad pri automobile Škoda Octavia 1,6 Tdi predstavuje rozdiel medzi najlacnejšou a najdrahšou ponukou takmer 245 eur. Pri aute Kia Sorento 2,2 CRDi preplatí mladý človek v prípade najdrahšej ponuky ročne až 966 eur.

Často však platí, že poisťovne, ktoré si pýtajú od mladých vodičov vyššie poistné, ponúkajú pre starších vodičov výhodnejšie ceny. Práve preto, že prísnejšie rozdeľujú vodičov do jednotlivých kategórií, môžu menej rizikovým motoristom ponúknuť výhodnejšie ceny.

Najmenšie poistné zaplatia najstarší vodiči. Napríklad v prípade Škody Fabia si ani jedna poisťovňa nepýta od 65-ročných ľudí viac ako sto eur. Ušetria však aj v prípade silnejších áut. Len v dvoch poisťovniach zaplatia za poistenie automobilu Kia Sorento viac ako 200 eur. Ak si rovnaké auto poistí 20-ročný šofér, len v jednej poisťovni sa dostane s cenou tesne pod 200 eur.

Ak chcú mladí ľudia jazdiť na silných autách, je pre nich lepšie, ak je toto auto napísané na ich rodičov či starých rodičov. Vďaka tomu môžu na poistke ušetriť ročne stovky eur. Musia však rátať s tým, že dané vozidlo nie je potom po právnej stránke ich majetkom a napríklad v prípade smrti majiteľa sa stáva predmetom dedičstva.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba