Vinníci nehôd zostanú od vyššieho poistného väčšinou ušetrení

Dobrí vodiči by mali mať poistenie auta lacnejšie ako tí, ktorí spôsobujú dopravné nehody. V praxi to však väčšinou nefunguje. Ak poisťovňa chce zvýšiť cenu klientovi, ktorý zapríčinil haváriu, stačí, ak zmení poisťovňu. Nová poisťovňa mu väčšinou ponúkne najvyššiu možnú zľavu, ako keby jazdil desať rokov bez nehody.

16.11.2012 09:50
havária Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Často netreba ani meniť poisťovňu. Postačí podať výpoveď a ihneď uzatvoriť novú zmluvu v tej istej poisťovni. „Vlani som pri vychádzaní z parkoviska narazil do auta predo mnou. Keď mi poisťovňa chcela zdražiť poistku, zrušil som zmluvu. Potom som si porovnával, kde sa môžem poistiť najlacnejšie a vyšlo mi, že najmenej zaplatím v pôvodnej poisťovni. Keď som uzatváral novú zmluvu, vôbec nehľadeli na to, že som spôsobil nehodu,“ vraví Marek z Bratislavy. Ak by však zmluvu nevypovedal a neuzatvoril novú, priplatil by si.

Podobne to funguje vo viacerých poisťovniach. Systém bonusov a malusov väčšina z nich používa len spolovice. Za jazdenie bez nehody síce ponúkajú zvýhodnenia v porovnaní so základnou cenou poistky, no motoristom, ktorí spôsobia nehodu, viac nenaúčtujú.

„Poisťovňa Kooperativa neuplatňuje systém malusu, to znamená, že klienta neznevýhodňujeme v prípade poistnej udalosti v minulom období,“ povedala Katarína Vargová z poisťovne Kooperativa. Podobné odpovede prišli aj z ďalších poisťovní.

Najväčšie rozdiely v cene poistky medzi šoférom, ktorý spôsobil haváriu a ktorý jazdí bez nehody, sú v Generteli. „Ako prvá poisťovňa na Slovensku sme začali striktne uplatňovať takzvaný systém Bonus-Malus, čiže systém zliav a prirážok. Ním sa snažíme odmeňovať nižšími cenami zodpovedných vodičov jazdiacich bez nehôd,“ tvrdí hovorca poisťovne Genertel Marek Michlík. Vodiči, ktorí spôsobia dopravnú nehodu, preto musia počítať s výrazne vyššou cenou poistného. Napríklad 35-ročný človek, ktorý v tomto roku spôsobil nehodu, zaplatí za poistenie Škody Fabia s 1,2-litrovým motorom ročné poistné 418 eur. Oproti tomu 45-ročný muž, ktorý za posledných päť rokov žiadnu haváriu nezavinil, zaplatí 69 eur. Kým pri vodičovi s nehodou ide o najdrahšiu poistku spomedzi všetkých poisťovní, vodič bez nehody dostane v Generteli druhú najlacnejšiu ponuku.

3 debata chyba