Pri výbere povinného zmluvného poistenia rozhoduje najmä cena

Každoročne začiatkom novembra spúšťajú poisťovne boj o motoristov. Mnohým vodičom totiž končí ich poistenie začiatkom roku. Ak chcú zmeniť poisťovňu, musia podať výpoveď najneskôr šesť týždňov pred koncom poistnej doby.

09.11.2012 06:30
poistenie auta, pzp, poistka, auto, kúpa auta Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Najdôležitejším kritériom pri výbere povinného zmluvného poistenia je pre väčšinu motoristov cena. Čím je poistenie lacnejšie, tým lepšie. „Keďže ide o produkt, ktorým kryjeme škody spôsobené inému vodičovi, vznikol názor, že jediným faktorom pri výbere je v podstate cena. Štandardne pri každom poistnom produkte hrá rýchlosť a spoľahlivosť poisťovne najdôležitejšiu úlohu, naopak, pri povinnom zmluvnom poistení je toto pre klientov dnes posledný faktor, na ktorý prihliadajú,“ vraví Peter Gurecka zo spoločnosti Partners Group.

Na rozdiel od ostatných druhov poistení totiž majiteľ auta nedostane zo svojej zákonnej poistky ani cent. Každá poisťovňa musí pri dopravnej nehode preplatiť skutočnú škodu na vozidle. To znamená, že bez ohľadu na to, v ktorej poisťovni si človek poistí svoje vozidlo, by mal poškodený dostať rovnakú sumu.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Poistka cez internet vyjde lacnejšie" target=„_blank“ >peniaze.prav­da.sk/poisteni­e/clanok/75691-poistka-cez-internet-vyjde-lacnejsie/].

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Poisťovne sa však už dlhšie snažia presvedčiť vodičov, že povinné zmluvné poistenie nie je len o cene. K samotnej poistke pribaľujú väčšinou asistenčné služby, ktoré motoristovi pomôžu v prípade nehody či poruchy auta. Dôležité je vždy, či poisťovňa danú službu len zorganizuje, alebo ju aj uhradí. Napríklad ak poisťovňa sľubuje zorganizovanie odtiahnutia, zaplatiť zaň musí klient.

Pri každej asistenčnej službe, ktorú poisťovňa aj zaplatí, je stanovený maximálny limit. Ak by bolo napríklad odtiahnutie drahšie, ako je tento limit, motorista musí doplatiť rozdiel.

Niektoré poisťovne dávajú k povinnému poisteniu aj ďalšie poistenia zadarmo. Napríklad v ČSOB Poisťovni klienti získajú úrazové poistenie pre deti do 15 rokov, ktoré sa vezú v aute. Kooperativa a Komunálna poisťovňa zase motoristom automaticky dávajú poistenie posádky automobilu a poistenie auta proti živelným pohromám. Viaceré zase ponúkajú možnosť dopoistiť si za nízky poplatok vlastné auto. Uniqa umožňuje motoristom pripoistiť si čelné sklo, ročné poistné pritom predstavuje desať percent z poistnej sumy. Ak si chce niekto poistiť sklo napríklad na 250 eur, zaplatí 25 eur. Genertel zase k povinnej poistke ponúka minihavarijné poistenie s poistným krytím vo výške tisíc eur. Ročné poistné sa pohybuje od 29 eur.

Dôležitým ukazovateľom pri výbere poistky je aj to, akú maximálnu škodu poisťovňa v prípade nehody preplatí. „Odporúčam porovnávať výšku krytia pre poškodenie zdravia a škody na majetku, kde môže klient nájsť niekoľkomiliónové rozdiely medzi poisťovňami,“ vraví Gurecka. Motorista by mal vopred zvážiť aj možnosť uzatvorenia havarijného poistenia. Viaceré poisťovne poskytujú zľavy, ak u nich klient má obidve poistenia.

Kto chce za poistenie zaplatiť čo najmenej, mal by si porovnať čo najviac ponúk. Povinné zmluvné poistenie v súčasnosti ponúka 11 poisťovní a pravdepodobne do konca roka príde ďalšia. „Jedným zo spôsobov je aj využitie rôznych internetových kalkulačiek na porovnanie jednotlivých produktov,“ povedal Gurecka. Výhodou takejto kalkulačky je, že motorista zadá len raz údaje o sebe a o aute a dostane cenu vo viacerých poisťovniach. Ak ho ponuka osloví, môže hneď uzatvoriť aj zmluvu s vybranou spoločnosťou.

V porovnaní s minulými rokmi poisťovne už pri určovaní ceny povinného zmluvného poistenia neprihliadajú na to, či poistku uzatvára muž alebo žena. Od 21. decembra tohto roku totiž nebudú môcť na základe rozhodnutia Európskeho súdneho dvoru určovať ceny na základe pohlavie. Niektoré poisťovne v minulosti tvrdili, že ženy jazdia opatrnejšie, a preto mali aj nižšie poistné ako muži. V súčasnosti už zaplatia všetci rovnako.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba