Poistka cez internet vyjde lacnejšie

Kto chce uzatvoriť povinné zmluvné poistenie, nemusí nikam chodiť. Väčšina poisťovní umožňuje uzatvoriť zmluvu aj cez internet.

09.11.2012 06:30
počítač, internet Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Poisťovne majú na svojich stránkach kalkulačky, do ktorých motorista zadá údaje o vozidle z technického preukazu aj informácie o sebe. Na základe týchto dát kalkulačka vypočíta cenu poistenia a klient môže ihneď uzatvoriť novú zmluvu.

Niektoré poisťovne núkajú za uzatvorenie zmluvy cez internet aj zľavu. Tá sa pohybuje okolo piatich percent. V porovnaní s tým, keby si uzatvorili zmluvu v pobočke, však nemusia nevyhnutne zaplatiť menej. Pracovníci v poisťovni im totiž môžu prisúdiť napríklad obchodnú zľavu, vďaka ktorej môžu ušetriť viac, ako by poistenie uzatvorili cez internet.

Na internete ponúkajú svoje služby aj makléri, ktorí zastupujú viaceré poisťovne. Výhodou ich stránok je, že motorista vyplní len raz všetky údaje a získa ceny vo všetkých alebo v takmer všetkých poisťovniach. Okrem samotných cien si môže porovnať aj výšku krytia či asistenčné služby. Ak ho niektorá ponuka osloví, môže ihneď uzatvoriť zmluvu. Väčšinou nemusí nikam chodiť ani posielať do poisťovne podpísané zmluvy. Zákon totiž umožňuje potvrdenie poistenia aj jeho zaplatením.

Konateľ spoločnosti Superpoistenie Marek Dudáš tvrdí, že počet kalkulácií uskutočnených na ich internetovej stránke sa každoročne zvyšuje. Kým v roku 2007 si tu ceny porovnalo takmer 85–tisíc ľudí, vlani ich už bolo 170–tisíc. V tomto roku sa počet výpočtov medziročne už viac ako zdvojnásobil. „Vyše tretina záujemcov o PZP, ktorí na internete porovnajú svoju cenu so sadzbami poisťovní v internetovej kalkulačke, dostane možnosť uzatvoriť si zmluvu lacnejšie,“ vraví Dudáš.

Hoci zmluvu je možné uzatvoriť aj cez internet, starú zmluvu takto zrušiť nemožno. Výpoveď je potrebné napísať na papier a poisťovni buď osobne zaniesť, alebo ju poslať poštou.

Po uzatvorení zmluvy cez internet si klient môže potrebné doklady, ako je biela karta či zmluva, vytlačiť. Po tom, čo za poistku aj zaplatí, mu poisťovňa bielu či zelenú kartu pošle poštou.

Niektoré stránky klientom ponúkajú na výber, či chcú zmluvu uzatvoriť cez internet bez papierov, alebo je pre nich výhodnejšie, ak dostanú zmluvu v papierovej podobe, ktorú následne podpíšu. Stránka Netfinancie.sk v takom prípade klientom zašle zmluvu poštou na podpis. Po prečítaní a podpísaní ju treba zaslať naspäť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba