Poistné na auto žene zdražieť nemusí

Najväčší hráč na slovenskom poistnom trhu už nebude pri cenách povinného zmluvného poistenia automobilu zohľadňovať pohlavie. Ženy jazdia opatrnejšie, majú menej nehôd, a tak na tom doteraz pri poistkách získavali. Po tom, čo to Európsky súdny dvor označil za diskrimináciu, musí nastať zmena. Neznamená to však, že nežné pohlavie bude automaticky mať drahšie poistenie vozidiel.

29.10.2012 10:04
pzp, povinné zmluvné poistenie, vodič Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Pri nových cenách bude veľa závisieť od bydliska či výkonu automobilu, takže v niektorých prípadoch zaplatia ženy za povinné zmluvné poistenie automobilu viac a v iných zas menej,“ povedal Filip Vítek, riaditeľ odboru riadenia vzťahov so zákazníkmi v Allianz – Slovenská poisťovňa. „Podľa štatistík nám menej dopravných nehôd spôsobovali ženy do tridsať rokov, naopak, po tridsiatke bezpečnejšie jazdili muži a v staršom veku sa pomer opäť postupne obrátil v prospech žien,“ dodal Vítek.

Nové cenníky povinného zmluvného poistenia plánujú poisťovne oficiálne zverejniť do konca tohto mesiaca. Podľa slovenskej kancelárie sa tieto zmeny dotknú približne milióna vodičov, ktorým sa poistenie automobilu končí koncom roku. Všetkým týmto šoférom už poisťovne poslali nové ceny povinného zmluvného poistenia, keďže podľa zákona tak musia spraviť desať týždňov pred koncom poistnej zmluvy. Ľudia tak majú dostatok času na výber najvýhodnejšej trhovej ponuky a poisťovne už začínajú cenovú vojnu o nových klientov.

Súčasné zmeny v cenách poistiek pre zrušenie faktora pohlavia nie sú jedinými, na ktoré by sa ľudia mali pripraviť. O pár rokov môžu mladí dvadsiatnici platiť rovnaké mesačné poplatky za životné poistky ako päťdesiatnici s pár rokmi do dôchodku. V Bruseli sa totiž pripravuje smernica zabezpečujúca rovnaké zaobchádzanie s osobami bez ohľadu na vierovyznanie, telesné postihnutie, vek alebo sexuálnu orientáciu. Od konečného prijatia smernice Európsku komisiu odrádza nesúhlas niektorých krajín.

„Zrušením faktora veku a zdravotného stavu by cena životných poistiek pre mladých ľudí dosť výrazne zdražela,“ povedala Jozefína Žáková, generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní. Rizikovejším starším klientom by, naopak, ceny neklesli, keďže poisťovne by sa po úprave cien obávali neuzatvárania nových zmlúv zo strany mladých ľudí. „Výsledkom bude, že poisťovne sa budú musieť preorientovať na také poistenia, pri ktorých vek, telesné postihnutie ani pohlavie nehrajú úlohu. Takýmito poisteniami sú najmä poistenia, pri ktorých investičné riziko znáša klient,“ dodala Žáková.

Pri investičných životných poisteniach sa na rozdiel od bežných životných poistiek časť peňazí zhodnocuje na finančných trhoch a zvyšok ide na krytie poistného rizika. Klient tak má istotu vyplatenia peňazí aj v prípade, že nenastane poistná udalosť. Nevýhodou investičného poistenia je menšie poistné krytie pre prípad smrti a riziko prerobenia peňazí v prípade prepadu finančných trhov. Naproti tomu klasické životné poistenia ponúkajú ľuďom možnosť vyriešiť problémy s financovaním rodiny v prípade smrti alebo nízkeho dôchodku. Ľudia by tak paradoxne zrušením diskriminácie na základe veku a zdravotného postihnutia stratili možnosť dostatočne sa zabezpečiť proti krízovým situáciám.

Vo všeobecností platí, že pre zrušenie faktora pohlavia ženám zdražejú poistky pre prípad smrti a, naopak, mierne menej zaplatia za poistenie pre prípad dožitia. Ženy sa totiž dožívajú vyššieho veku a je pri nich nižšie riziko úmrtia pred dosiahnutím dôchodku. U mužov je to presne naopak, a preto im mierne zlacnejú poistky pre prípad smrti a, naopak, smerom nahor sa vydajú ceny poistiek pre prípad dožitia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba