Bitka o poistky na auto sa začala skôr

Približne milión slovenských šoférov, ktorým sa končí povinná poistka na auto na konci tohto roka, musí najneskôr do piatka dostať od svojej poisťovne nový výmer.

16.10.2012 12:03
pzp, poistenie, povinné, zmluvné, havária, nehoda Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V porovnaní s minulým rokom ľudia po prvý raz získajú desať týždňov na zvolenie najvýhodnejšej poistky. V minulosti niektoré poisťovne ceny nových poistiek bežne tajili do poslednej chvíle a šoféri potom nemali dostatok času na vybratie cenovo najvýhodnejšej ponuky. Nové ceny poistiek na auto by mali podľa prvých nových cenníkov oproti doterajším cenám zväčša klesnúť alebo zotrvať.

„Podľa zákona musia poisťovne svojim klientom dať najneskôr desať týždňov dopredu vedieť nové ceny povinného zmluvného poistenia ich automobilov,“ povedal Imrich Fekete, riaditeľ Slovenskej kancelárie poisťovateľov.

V snahe získať v bitke čo najviac zákazníkov niektoré poisťovne už v predstihu zverejňujú nové cenníky povinného zmluvného poistenia. V porovnaní s predchádzajúcimi cenami ľudia môžu ušetriť v konkrétnych prípadoch do desať eur. „Ceny povinného zmluvného poistenia sme vo všetkých kategóriách osobných motorových vozidiel do 3,5 tony znížili,“ povedala Judita Smatanová, hovorkyňa poisťovne Union.

Najvýhodnejšie podmienky ľudia získajú pri uzatvorení zmluvy cez internetovú stránku poisťovne. O desať eur menej zaplatí napríklad 45–ročný muž so Šale jazdiaci desať rokov bez nehody na Škode Felicia o objemom motora 1,3 litra. Pri dvoch deťoch mu poisťovňa od pondelka ponúka ročné poistenie automobilu za 76 eur. Paradoxne ak by ten istý vodič jazdil na Peugeote 206 s objemom motora 1,4 litra, v porovnaní s minulým rokom zaplatí o tri eurá viac. V ostatných zvolených príkladoch vyšlo vždy znižovanie cien, a to aj pri rizikovejších vodičoch do 21 rokov.

Nové cenníky zverejnila už aj poisťovňa Uniqa. Ďalšie poisťovne tak spravia najneskôr do 31. októbra. Nad miernym rastom cien zatiaľ uvažuje len poisťovňa Genertel. Ostatné poisťovne zatiaľ hovoria len o pripravovaných výhodách. „Pre vodičov bude zaujímavé napríklad to, že budeme zvýhodňovať aj tých so silnejšími autami, teda do výkonu 92 kW. Zmeny v cenách sú dané tým, že menej rizikoví vodiči sa presúvajú do týchto segmentov automobilov,“ hovorí Rastislav Nemeček z ČSOB poisťovne. Ostatné ceny by mali zostať na nezmenených úrovniach. „Skôr sa budeme snažiť pridávať nejaké zvýhodnenia, napríklad úrazové poistenie pre deti do 15 rokov pri uzavretí povinného zmluvného poistenia,“ dodal Nemeček.

Nájsť najvýhodnejšiu cenu na trhu pritom vôbec nie je jednoduché. „Poisťovne často ponúknu nižšiu cenu, ak sa ich klient pre výhodnejšiu cenu rozhodne odísť ku konkurencií,“ povedal Fekete. Zaujímavým fenoménom sú aj porovnávacie internetové portály. Tie totiž poistky i priamo predávajú. Konečná cena závisí od výšky provízie dohodnutej s konkrétnou poisťovňou. „Ceny poistiek už dosiahli svoje dno a v porovnaní s predchádzajúcimi cenníkmi výrazné znižovanie cien neočakávam. Poisťovne sa skôr budú zameriavať na lepšie asistenčné služby či pripoistenie skiel,“ odhaduje tohtoročný vývoj Vladimír Cvik z porovnávacieho portálu Netfi nancie.

Výrazne môže karty na trhu zamiešať príchod rumunskej poisťovne Astra. Tá sa nových klientov snažila získať pred tromi rokmi v Maďarsku najmä lacným poistením automobilov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba